PETER VANDEWEERDT OVER SJOSTAKOVITSJ

Had Stalin geweten wat een Canadese krant vorig weekend bekendmaakte, dan had zijn beruchte zuiverings-actie van 1937 ongetwijfeld ook voor Sjostakovitsj het einde betekend. De Russische archivaris Olga Digonskaja vond een paar jaar geleden fragmenten van een libretto, geschreven door de Russische sciencefiction-schrijver Alexei Tolstoj en dejournalist Alexander Starkarov. Die was in 1937 wél bij de slachtoffers van Stalins terreur. Zopas vond Digonskaja in de archieven van Alexei Tostoj het hele libretto terug. Het stuk heet Orango, naar het hoofdpersonage: een kruising van een man en een aap. De inhoud is pure vitriool. In het eerste, al eerder bekende bedrijf wordt Orango journalist en blinkt hij uit als redenaar die de lof van het communisme predikt, ook al stoot hij tussendoor af en toe een dierlijke kreet uit. In de volgende, pas teruggevonden bedrijven werkt hij zich verder op. Uiteindelijk wordt hij secretaris-generaal van de communistische partij…

Maar het meest opzienbarend was de volgende ontdekking: de volledige, van pianobegeleiding voorziene operaversie van het eerste bedrijf, getekend Sjostakovitsj. Die partituur vormt een aanwijzing dat Sjostakovitsj onmogelijk de bekeerling kan zijn geweest waarvoor hij zich later liet doorgaan.

blogs.knack.be/vandeweerdt

FREDERIC VANHEULE OVER DE RODE DUIVELS

Bijna niemand kan nog vatten waarom de bonds-coach plots overstapte op een Engels kick and rush-systeem, terwijl hij met zijn jonge, getalenteerde selectie in de voorbije WK-kwalificatiewedstrijden hoopgevende resultaten boekte tegen Spanje en Turkije met ongecomplexeerd combinatievoetbal over de grond. (…) Een vreemde ingeving, die tactiek.

blogs.knack.be/goal!

VRIJE TRIBUNES OP KNACK.BE

Evert van Wijk van MediTraining.be:Cobra Cools, zo noemde een bekende politicus Kathleen Cools toen we het tijdens een media-training over de ankervrouwen van het tv-programma TerZake hadden. Of ze een overtreffende trap is van haar vrouwelijke collega’s Liesbeth Imbo en Annelies Beck laat ik even in het midden. Maar wat ik wel vaststel, is dat ze alle drie hun uiterste best doen om elkaar te overtreffen in netelige vragen stellen en onnodig onderbreken. (…) Om een goede tv-anker te worden is een sterk ego bijna een selectiecriterium. Maar aan alles zijn grenzen. Een goede interviewer zit er namelijk niet voor zichzelf.

blogs.knack.be/vrijetribune

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content