Bloedbanden en andere goede doelen

© GETTY IMAGES

Beleggen doe je niet altijd alleen voor jezelf, maar doorgaans ook voor je naasten en nabestaanden. Of voor een betere wereld. Maar: aan risico’s geen gebrek op het kruispunt van erfrecht, huwelijksvermogensrecht, vennootschapsrecht en fiscaliteit.

In april 2018 lanceerde Belfius de afdeling Wealth Management. Vanessa Dufour leidt de divisie. ‘Binnen die afdeling adviseren Wealth Managers personen met een vermogen van meer dan 2,5 miljoen euro. Private Bankers in de agentschappen begeleiden klanten met een vermogen vanaf 500.000 euro. Zowel de Private Bankers als de Wealth Managers kunnen voor technische aspecten van het advies (financieel, fiscaal, juridisch…) terecht bij de experts van de diensten Business & Wealth Services (kredieten, vastgoed, filantropie…) en Wealth Analysis & Planning (vermogensanalyse en -planning).

Vanessa Dufour (Belfius, Wealth Management). Oplossingen vanuit expertise.
Vanessa Dufour (Belfius, Wealth Management). Oplossingen vanuit expertise.

Uiteenlopende risico’s

Isabelle Verhulst, juriste en fiscaliste, runt die laatste afdeling: ‘Veel mensen denken dat vermogensplanning alleen of vooral over besparing op successierechten gaat. Toch is het aspect successie maar een onderdeel. Bij vermogensplanning doen we meer dan dat. Denk aan de organisatie, planning, structurering en optimalisering van vermogen en van belastingen, tijdens het leven en na het overlijden. Het heeft veel met fiscaliteit te maken, maar ook persoonlijke drijfveren spelen een belangrijke rol.’

‘De afdeling telt experts met een grondige kennis van erfrecht, huwelijksvermogensrecht, vennootschapsrecht en fiscaliteit. Ze helpen hun klanten bij het beschermen van hun vermogens tegen uiteenlopende risico’s: economisch risico (schuldeisers), financieel risico (belastingen) bij overlijden of tijdens het leven en persoonlijk risico (echtscheiding, inhalige of kwistige kinderen…).’

De experts zoeken oplossingen voor de risico’s waarmee klanten worden geconfronteerd en wegen de voor- en nadelen van elke oplossing tegen elkaar af. Efficiënte vermogensplanning hoeft trouwens niet complex te zijn. Wel is er recent heel wat in de wetgeving over erfrecht, vermogensrecht en vennootschapsrecht gewijzigd; wijzigingen die soms invloed op de vermogensplanning uitoefenen.

Van beperkt tot complex

Enkele voorbeelden, uit het leven gegrepen.

– Als iemand lijdt aan de ziekte van Alzheimer, dement is of na een beroerte niet langer onafhankelijk functioneert, dan kun je met een zorgvolmacht regelen wie zich het lot van de zieke zal aantrekken.

– In een keuzebeding bepalen echtgenoten wie bij het overlijden van de partner welk deel van het gemeenschappelijk vermogen of welke goederen naar zich toe kan trekken, in volle of blote eigendom met vruchtgebruik.

– Je kunt bepalen dat de gezinswoning van echtgenoten of samenwonenden volledig naar de langstlevende gaat. De langstlevende is dan beschermd en je bespaart successierechten dankzij gratis vererving van die gezinswoning. En ook al neemt het aantal huwelijken af, de bescherming van langstlevende partner blijft belangrijk.

– Met een generatiesprong naar de kleinkinderen is er meer spreiding van de successierechten en op 12.500 euro per kleinkind betaal je in Vlaanderen geen erfbelasting. Ook kunnen grootouders een generatie begunstigen die het misschien meer nodig heeft.

– Belangrijke risico’s kunnen in een klein hoekje schuilen. Stel dat iemand vóór een huwelijk met gemeenschap van goederen een persoonlijke spaarrekening had, dan zijn die centen alleen van die persoon maar behoort de intrest na het huwelijk tot de gemeenschap. Niets aan de hand, tenzij de intrest na het huwelijk op diezelfde rekening wordt bijgeschreven. Want dan bezit, wegens vermenging van persoonlijk en gemeenschappelijk vermogen, elke partner de helft van het volledige bedrag. En dat kan bij een echtscheiding zuur opbreken.

Vanzelfsprekend zijn vaak ook complexere maatregelen aan de orde om een vermogen tegen diverse risico’s te beschermen of om het over te dragen. ‘Onze Private Bankers in de agentschappen hebben in overleg met onze experts oog voor zowel de beperkte als de complexere noden in vermogensplanning’, zegt nog Vanessa Dufour.

Voor het goede doel

Meestal denkt men bij de overdracht van een vermogen aan erfgenamen. Maar je kunt ook je vermogen aan een goed doel schenken of nalaten. Isabelle Verhulst: ‘Filantropie laten deel uitmaken van je vermogensplanning doe je uit grondige persoonlijke overwegingen. Er zijn inhoudelijk en ook juridisch en fiscaal verschillende sporen mogelijk.’

‘Wil een vermogende persoon tijdens zijn leven aan filantropie doen, dan selecteert hij een goed doel, vereniging of instelling (privé of publiek) en schenkt hij (een deel van) zijn vermogen, bijvoorbeeld via bankgift. Dat vermogen kan bestaan uit cash, effecten of roerende goederen. De schenking gebeurt in volle eigendom, zonder er lasten of voorwaarden aan te koppelen. Door gebruik te maken van een bankgift, handgift of notariële akte voor een buitenlandse notaris zijn er geen schenkingsrechten verschuldigd. Er zijn alleen successierechten verschuldigd als de schenker binnen de drie jaar na de schenking overlijdt. In geval van registratie, zijn er in principe gunsttarieven van toepassing.’

Isabelle Verhulst (Belfius, Wealth Analysis & Planning). Oplossingen vanuit expertise.
Isabelle Verhulst (Belfius, Wealth Analysis & Planning). Oplossingen vanuit expertise.

‘Verkiest de persoon dat (een deel van) zijn vermogen pas na zijn overlijden bij het goede doel belandt, dan kan hij gebruikmaken van een testament (via een legaat) met successierechten aan een verlaagd tarief. Filantropie is zelfs een manier om verre erfgenamen te begunstigen met beperkte successierechten.’

‘Filantropie mag dan al door warme gevoelens zijn ingegeven, toch vergt het een strategische doelstelling en een rationele benadering’, besluit Isabelle Verhulst.

* Half september wijzigen de tarieven 6,6% en 12,5% in 7%.

Bloedbanden en andere goede doelen
Bloedbanden en andere goede doelen
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content