Vorige week keurde het Europees Parlement de terugkeerrichtlijn goed. Onze minister van migratie, Annemie Turtelboom, reageert enthousiast.

Met de terugkeerrichtlijn die nu is goedgekeurd door het Europees Parlement, krijgen Europese lidstaten de mogelijkheid om mensen zonder papieren achttien maanden in detentie te houden in afwachting van hun uitwijzing. Minister van Migratie Annemie Turtelboom (Open VLD) is om allerlei redenen blij met de goedgekeurde terugkeerrichtlijn: ‘Ik denk dat de terugkeerrichtlijn een goede zaak is. In het verleden is het Europese beleid te onduidelijk geweest. Door de migratiestop leek de voordeur op slot, iedereen kwam door de achterdeur. Daar moeten we van af. Meer Europa is in deze materie een goede zaak. Het heeft geen enkele zin om te proberen deze problemen nationaal op te lossen.’

Vooral die achttien maanden detentie riep veel weerstand op. Kris Pollet (Amnesty International) is geschokt dat er voor deze maatregel in Europa een draagvlak is. Het middel staat niet in verhouding tot het objectief, zegt hij.

ANNEMIE TURTELBOOM: Deze maatregel is een compromis tussen landen waar de detentie onbeperkt was, zoals in Nederland, en landen waar detentie maar een maand was toegelaten. Ik ga hier nogal pragmatisch mee om. Er is de mogelijkheid tot achttien maanden detentie, maar ik heb al herhaaldelijk gezegd dat ik niet van plan ben de detentie in België te verlengen.

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft al gezegd dat hij wel plannen in die richting heeft, en misschien heeft de volgende Belgische minister die ook.

TURTELBOOM: Als er binnen de volgende coalitie een draagvlak bestaat om mensen zonder papieren langer op te sluiten dan vandaag het geval is, dan vrees ik dat we ons daarbij moeten neerleggen. Dat is de democratie.

Ondertussen klinkt in eigen land de roep om de beloofde regularisaties steeds luider. Op 29 juni wordt er gemanifesteerd in Brussel.

TURTELBOOM: De besprekingen zijn volop aan de gang. Dat mijn rondzendbrief gelekt is en plots op de voorpagina van La Libre Belgique stond, heeft ons minstens twee weken achterstand opgeleverd. En het spreekt voor zich dat het huidige klimaat binnen de regering ook niet echt helpt.

Waarmee u wilt zeggen dat er geen oplossing komt voor de communautaire knoop ontward is?

TURTELBOOM: Als ik morgen een akkoord kan sluiten, zal ik het niet nalaten. Ik weet dat er veel mensen op wachten. Ik ga in mijn ontwerp uit van ‘lokale duurzame verankering’. Zo staat het in het regeerakkoord. Maar plots willen sommige partijen iedereen regulariseren die drie jaar in het land is.

U hebt het over de PS. Minister voor Maatschappelijke Integratie Marie Arena (PS) was in diverse interviews vorige week niet mals voor uw beleid. Het is nochtans met haar dat u tot een akkoord zult moeten komen.

TURTELBOOM: Europese lidstaten krijgen de mogelijkheid om mensen zonder papieren achttien maanden in detentie te houden in afwachting van hun uitwijzing. Ik heb de criteria die gelden om voor regularisatie in aanmerking te komen niet uitgevonden, hoor! De taal spreken, werkbereidheid, competentie, schoolgaande kinderen… het zijn allemaal criteria uit het regeerakkoord. Maar blijkbaar vindt niet iedereen het nodig dat vandaag nog te respecteren.

Over het puntensysteem lijkt iedereen het intussen eens. Maar u wilt ook dat alleen mensen in aanmerking komen die twee jaar legaal in ons land hebben verbleven.

TURTELBOOM: Daarover wil ik liever geen uitspraken doen. Als we dit dossier ooit tot een goed einde willen brengen, moeten we zulke zaken bewaren voor rond de onderhandelingstafel.

Michael De Cock

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content