ma/ 14/ 09

In haar eerste bijdrage in De Standaard na haar ontslag bij De Standaard heeft Mia Doornaert het over… goed bestuur! Mia is volgens een begeleidend tekstje ‘een onafhankelijk expert op het kabinet van Buitenlandse Zaken’. Bij Yves Leterme is dat, en bij Inge Vervotte.

Geweldig feestje gekregen op de Gossetlaan, met allemaal tjeven en geen enkele socialist. Wilfried Martens en zijn ronduit ergerlijke stalagmiet waren er vanzelfsprekend ook weer, verdringen stilaan de Pfaffs op BV-feestjes. Mia werd gepaaid met een extra editie van de krant , daarna werden de deuren met een zucht van verlichting achter haar dichtgegooid en rigoureus vergrendeld. Dan was het wachten op de eerste column die ze niet meer zou schrijven als redactrice maar als onafhankelijk expert. Goed bestuur.

Quiz. Welke politicus heeft zichzelf gepropageerd met de term ‘goed bestuur’, en tekende vervolgens voor het slechtste bestuur in deze contreien sinds Grimoald I, de losbandige hofmeier van Peppijn van Landen? Bijkomende tip: hij komt uit Ieper, was twee jaar geleden bijna dood, en is in oorlog met Knack.

Niemand? Yves Leterme natuurlijk! Van wie Mia nu de adviseuse is geworden. En dan gaat haar eerste column over goed bestuur, en over hoe kleingeestig de Vlamingen zijn die daarmee uitpakken. ‘Goed bestuur is het codewoord van het meest bekrompen Vlaams nationalisme’, moppert Mia. ‘Wie gelooft de mensen nog die daarmee hebben uitgepakt? Geen vijf minuten politieke moed hebben ze ooit getoond.’

Tot zover de inleiding. Daarna pleit Mia voor een herstel van de Belgische staatsstructuren, citeert Lutin Mary, de bekende Frans-Belgische schrijver in ballingschap uit Montpellier, eist meer privileges voor de adel, en haalt verwoestend uit naar de flamingantistische strekkingen in de christendemocratie. Evengoed had ze aan Leterme kunnen vragen om zich midden in de kamer wijdbeens op te stellen, om hem dan een trap te geven in het snijpunt der beide benen.

Over de ‘expert’ in de nieuwe titel van de barones kon nooit gediscussieerd worden. Zij die mogelijk twijfels hadden bij het epitheton ‘onafhankelijk’, mogen die nu ook opbergen. Meteen is duidelijk gemaakt wie voortaan de lakens zal uitdelen op het kabinet. Het rijk van Inge Vervotte is daar van zeer korte duur geweest. Beperkte zich tot één fles champagne en het verwijderen van de foto’s van Stephan Vanfleteren.

Vanfleteren is niet enkel een fotograaf, hij is een kunstenaar. Internationaal topniveau, je moet blind zijn om het niet te zien. Iedereen morst de laatste weken met lof over de prachtige tentoonstelling van zijn werk in Gent. Buitenlandse Zaken had van hem voor een prikje schitterende foto’s van gewone Congolezen aangekocht en die waren, op bevel van Mireille De Gucht, in de gang van het kabinet tegenover de statige portretten van de Belgische ministers van Buitenlandse Zaken gehangen. Die combinatie leverde een nieuw en uniek kunstwerk op.

Heeft die aap ze toch laten weghalen, zeker? Dat dat allemaal kan, daar wordt een mens toch met de dag moedelozer van? Mia Doornaert moet die foto’s terug aan de muur haken. De ultieme ingreep om die trien uit Mechelen te laten voelen wie er voortaan de baas is op het kabinet. Hou eens mee in de gaten: Leterme moet deze week naar New York voor de VN-vergadering. Wie zal hem vergezellen: Inge Vervotte of Mia Doornaert?

dI/ 15/ 09

Economen hebben, een uitzondering niet te na gesproken, doorgaans een goed inzicht in financiën, ook in die van de staat. Dat hebben ze voor op politici. Nu zijn er de voorbije week heel wat economen aan het woord gekomen in de media. In uw eigen geliefde blad, bij Rik en Nique op Kanaal Z, niet bij Phara want die was nog met vakantie, wel in De Standaard, na de degradatie van de marketeer zeer sterk bezig de voorbije weken. Uit dat ruime aanbod nu enkele citaten.

Eerst Geert Noels, de directeur van Econopolis: ‘De belangrijkste kiemen voor de massale tekorten van vandaag zijn gelegd in de perio-de 2000 tot 2007. Toen heeft men een buffer weggeveegd. Herman Van Rompuy is minister van Begroting geweest tot 1999. Toen was het primaire surplus op zijn sterkst. Wat hij in 2008 heeft teruggekregen, is een begroting waaruit dat surplus helemaal verdwenen is. Een deel daarvan komt door de crisis, het grootste stuk is in de periode 2000-2007 gewoon opgegeten met allerlei maatregelen om ieder deel van de coalitie zijn stuk te geven.’

Luc Coene is een andere econoom. Is vicegouverneur van de Nationale Bank én voorzitter van de Hoge Raad voor Financiën. Alsof dat nog niet erg genoeg is, was hij ook vier jaar kabinetschef van Guy Verhofstadt. Luc Coene: ‘Het generatiepact kostte meer dan het opbracht. Op het moment dat de rentelasten daalden, heeft de regering het begrotingsevenwicht gehandhaafd. Maar het geld dat vrijkwam door die dalende rente is opgesoupeerd.’

Ook Ivan Van de Cloot is econoom. Hij denkt, én tankt, voor Itinera. Ivan: ‘We zien de vergrijzing al twintig jaar op ons afkomen. Er waren verschillende kansen om die op te vangen, maar we hebben het niet gedaan. We wisten dat we, als we voldoende sober zouden zijn en de rente zou meezitten, een inverse rentesneeuwbal zouden krijgen. Die hebben we bijna tien jaar na elkaar gehad. Maar we hebben die niet gespaard. We hebben hem gewoon recurrent weer uitgegeven. De beleidsmakers van toen mogen nog honderd keer zeggen dat dat niet waar is, de cijfers spreken voor zich. Het primair saldo is er altijd maar op achteruitgegaan. Het Zilverfonds hebben we van meet af aan verkracht. We hebben er zelfs dingen in gestopt die op termijn geld gaan kosten. We hebben het zo verknald.’

En dat moeten wij dus allemaal maar blijven verdragen. Wil er in ’s hemelsnaam íémand, een burger met genoeg geld en woede, een batterij topadvocaten inhuren en Guy Verhofstadt en Johan Vande Lanotte voor het gerecht dagen wegens het welbewust verknoeien van de welvaart van een volledige bevolking? Dat is al begonnen met het hotelakkoord over Sabena. Zwart op wit bewezen: door pure onkunde en eigengereide hoogmoed hebben het Joenk en den Baard daar 54 miljard frank zomaar weggesmeten. In om het even welk land moet je daarvoor ontslag nemen en kom je voor een speciaal samengesteld tribunaal, in dit bananenland niet.

Ondertussen zit het Joenk wel zijn eigen rijkdom te tellen. Ongelooflijk hoe die vent zichzelf heeft bediend, en hoe dat allemaal ongestraft kan. Hij gaat nu ook nog een appartement in Straatsburg kopen, kunt u zich daar een beetje in schikken? Er is de vergoeding als Europees Parlementslid die al treiterend hoog is, daarbovenop heeft hij een stuitende vergoeding als fractieleider, krijgt riante bedragen voor verblijfs- en ander kosten, alleen hijzelf beweert dat hij niets ontvangt voor het voorzitterschap van Open VLD, en hij heeft zichzelf verscheidene dik betaalde zitjes in raden van bestuur toegeëigend. En twee miljoen frank gestolen van eresenator Leo Goovaerts. En dan is het nog altijd niet duidelijk of en aan wie Roland Duchâtelet gedoteerd heeft voor twee van de negen senaatszetels van Open VLD: één voor hemzelf en één voor Nele Lijnen.

Hij heeft ook nog een nieuw partijkantoor voor Open VLD gekocht, het Joenk. De Melsensstraat is niet goed genoeg meer, moeilijk parkeren. Geen kas waar hij passeert of ze is na zijn doortocht zo leeg als het hoofd van Bart Somers. Alleen de zijne is aardig gevuld. Een dure woning in Mariakerke, een duplexappartement in Ambleteuse, een appartement in Straatsburg, een uitgestrekt landgoed met verdorde wijngaard op de grens van Umbrië en Toscane, een bakdekkerboot op de Leie, een luxeschip op de Brugse Vaart, een collectie exclusieve oldtimersportwagens, Hilde Goudmans, en een gratis Renault van Garage Valcke-nier uit Aalst! Nog een paar gerichte aankopen en heel Bladspiegel is ermee gevuld.

En intussen lijdt hij politiek de ene nederlaag na de andere. Na de pijnlijke vernedering bij de vorming van de Vlaamse regering heeft hij zich nu ook Europees belachelijk gemaakt met zijn dwaze voorstel voor een tweede stemming over Commissievoorzitter José Manuel Barroso. Hij zou zijn volledige Aldi-fractie tégen Barroso doen stemmen. Haha, zelfs Dirk Sterckx stemde voor. Ook Louis Michel, die altijd pal achter Verhofstadt heeft gestaan zolang hij daar zijn profijt mee deed, heeft het op de heupen van de kinderachtigheid van de fractieleider. En hij is niet de enige: de Nederlandse VVD’ers hadden al na een paar weken hun buik vol en namen openlijk afstand van dat mannetje. Luistert naar niets of niemand, denkt alleen aan zichzelf, vult de helft van de dag met het tellen van zijn inkomsten, loodst hier en daar nog snel een oude vriendin een parlement binnen, en vecht persoonlijke vetes uit op rekening van de Europese liberalen. Hoelang blijft onze regimepers nog bereid de schijn rond die jandoedel op te houden?

wo/ 16/09

Een salafistische wahabiet zeg, ga daar maar eens aan staan. Recht uit Suske en Wiske. Alain Winants, de gerenommeerde chef van de Staatsveiligheid, moest het in TerZake van een papiertje aflezen of hij was onderweg gestruikeld. Een salafistische wahabiet.

Vanzelfsprekend weer in Antwerpen, waar aan bieten en kwieten niet bepaald een gebrek is. Tot nu toe was er één sahafistische walabiet: Jef Lambrecht, een fanatieke extremist die geen geweld schuwt en kritiek geeft op zijn eigen oversten. Tevens handelaar in clandestien antiek uit Afghanistan. Dat er in de persoon van imam Nordine Taouil ook een salafistische wahabiet rondwaart, is een schok. Naar men fluistert zou er ook in Herent, bij Leuven, een wahabiet wonen. Een op sahandalen en in een vreemde witte klederdrahacht.

Salafistische wahabieten zijn voor een zo letterlijk mogelijke interpretatie van de Koran. Men kan hen, alle verhoudingen in acht genomen, vergelijken met ACW’ers, die volgens de strikte regels van de Bijbel leven. Of dat althans zouden moeten doen.

Wahabieten zijn tegen een hoofddoekverbod en voor een brug. Ze zijn radicaal tegen een tunnel. En voor een fusie van Antwerp en Beerschot, maar tegen een stadion op Petroleum Zuid. Volgens salafistische wahabieten moet de nieuwe fusieclub op het Rooi spelen, waar de huidige accommodatie van Baarechoem Sport perfect beantwoordt aan de noden en zeker aan de status van een Antwerpse voetbalclub. Wahabieten zijn tegen het doortrekken van tram 7 tot in Boechout.

Nu lezen wij dat imam Taouil naast een staatsgevaarlijke terrorist ook controleur bij De Lijn is. Dat verklaart alles. Hij zal dan ook wel een partijkaart van de SP.A hebben, anders raak je bij De Lijn niet aan een zo hoge functie. En zijn vrouw is onthaalmoeder!

Je zult in de stad van Patrick Janssens maar eens je kindjes naar de opvang brengen. Bij de een wordt niet gezongen van ‘Pletsen in de handjes, blij blij blij’, maar moeten ze het Horst Wessellied kwelen. Bij de ander worden de peuters opgeleid tot zelfmoordterrorist en mogen ze hun eerste ladinkjes semtex aanbrengen. En ga er niet mee wandelen of er komt een volledig in het zwart geklede idioot met een kale kop voorbij aan wie ze net zonder gewetensproblemen een geladen geweer hebben verkocht. Sommige kleuters hebben Annick De Ridder al over straat zien lopen!

Wat een stad. En dan zijn ze verbaasd dat de mensen ‘nee’ zeggen tegen een brug over de dokken.

ma/ 21/ 09

SENSATIONEEL NIEUWS! Eerst goed in-ademen iedereen: Phara is herbegonnen. Na een vakantie van een maand of zes. Was zo voorbij. Wat gaat de tijd toch vlug. Haast u als u het zou willen bekijken, want het is zo meteen Allerheiligen en dan gaan ze er een weekje tussenuit. Gelukkig is er in die zes maanden niets gebeurd.

In Humo werd aan Paul Witteman, van wie het format is gepikt, gevraagd wat hij vond van Phara. ‘Ik vind Phara een goed programma’, zegt Phaul, wat meestal het begin is van een vernietigend oordeel. ‘Maar naar mijn aanvoelen zou het een grotere sense of urgency mogen hebben. Phara kabbelt me bij momenten wat te veel. Daarbij vind ik het jammer dat het maar vier avonden per week op tv komt. Dat moeten er uiteraard vijf zijn, want een werkweek duurt vijf dagen.’

Hij vindt het jammer dat Phara maar vier keer per week op tv komt! Vier! Is dat om te lachen? Wat denkt die pee, dat wij hier nog in de slavernij leven? Dat dwangarbeid een aanvaarde werkvorm is bij de openbare omroep? Wat is trouwens een ‘werkweek’? Voorzeker een oud calvinistisch begrip. Op de VRT is dat door de taalraadsman verboden. Vier dagen, nee maar, wat een idee.

Witteman: ‘En wordt Phara niet vooraf opgenomen? Ja kijk, dat kan in mijn ogen al helemaal niet voor een talk-show over de actualiteit van de dag.’ Zeg manneke!

door Koen Meulenaere

Naar men fluistert zou er ook in Herent, bij Leuven, een wahabiet wonen. Een op sahandalen en in een vreemde witte klederdrahacht.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content