wo 0608

Over socialisten wordt vaak slecht gesproken. Zo hebben wij onlangs een boek gelezen waarin een oude Duitse baron na het nuttigen van een teveelste glas brandewijn plots uitroept: ‘Socialisten en hoeren denken hetzelfde: voor geld doen we alles.’ Dat is al van hetzelfde kaliber als de beroemde oneliner van Helmut Kohl dat het makkelijker is om een hond langs een hotdogkraam te leiden, dan een socialist langs een hoopje geld.

Nu wordt Knack weleens verweten antisocialistisch te zijn. Fout. Die indruk wordt misschien nu en dan gewekt door het voorwoord van onze chef-Wetstraat, maar afgezien daarvan heeft dit blad zich nooit bezondigd aan kwaadsprekerij over rode rakkers. Akkoord, over Patrick Janssens wordt niet altijd in fraaie bewoordingen bericht, maar Patrick Janssens is geen rode rakker. Als Janssens een rode rakker is, dan is Geert Lambert een anorexiapatiënt. Alhoewel, dat is geen te gelukkige vergelijking, want met het aantal kilo’s dat die Lambert dagelijks overboord gooit, ís hij ondertussen een anorexiapatiënt.

Weet u wie wel gemeen is tegenover de roden? De Morgen! Een krant die onder het bewind van de onafhankelijke journalist Paul Goossens nog rechtstreeks betaald werd door de Socialistische Partij, maar die na de komst van de liberale vazal Yves Desmet drastischer van kamp veranderde dan de Italianen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wij zullen dit illustreren.

Voor ons ligt een knipsel uit De Morgen van 23 mei, gesneden uit de veel gelezen en geprezen rubriek ‘Pauli’s Pen’ van de toenmalige adjunct-hoofdredacteur, inmiddels gepromoveerd tot politiek commentator, de hoogste sport op de wankele ladder van de journalistiek. ‘Als het brandt, giet Walter Pauli olie op het vuur’, zo staat er als waarschuwing bij elke aflevering. En die was ook op 23 mei niet overbodig. Wij lezen de kop: ‘Kathleen, of de schijn van het zijn.’

Wat volgt is de standrechtelijke executie van Kathleen Van Brempt, socialistisch minister van n’importe quoi. Volgens steller is zij ‘een kind van haar tijd, helaas ook in de slechte betekenis van het woord: haar infantiel gedrag.’ Waarvan hij vervolgens een lange opsomming geeft.

Wat Walters misprijzen vooral heeft gewekt, is dat Van Brempt in haar drang om zoveel mogelijk in de media te komen er niet eens voor terugschrikte om haar pasgeboren baby voor publicitaire doeleinden te misbruiken. Nog geen twee maanden was dat schaapje geboren, of de minister poseerde er al mee op de voorpagina van De Standaard Magazine. Bij meneer de marketeer, die Dag Allemaal het nakijken gaf met deze intieme privébeelden. ‘Zitta is nu het allerbelangrijkste voor mij’, liet de minister ons weten. Waar is de tijd dat mijnheerke Louis dat nog was. Of Robert Voorhamme.

‘Nog goed dat het om een discrete foto ging’, giet Walter een extra vat olie op het vuur, ‘of we hadden hier iets lelijks geschreven over politici die hun kinderen prostitueren voor hun eigen profijt.’

Hun kinderen prostitueren voor hun eigen profijt, bestaat er iets nóg ergers? Neen. Op die wijze schrijven ze in De Morgen dus over socialistische toppolitici. Nu Knack. Vorige week interviewde Benno Barnard, die toevallig toch in Hasselt moest zijn, Steve Stevaert. Wat een positief artikel! Een zondvloed aan optimistische ideeën kwam er uit de statige gouverneurswoning naar buiten gestroomd. Het ene nog spitsvondiger dan het andere. Een kleine greep uit het aanbod.

Tomaten kweken in de mijnen, ze dan verkopen aan de Duitsers en zeggen dat het aan de Italianen is. Beleggen in loofbomen, een variant op de tulpenbollen tijdens de Gouden Eeuw in Amsterdam. Die CO2 opslorpende loofbomen zullen overigens in de plaats komen van de nutteloze naaldbomen die de provincie nu overwoekeren, en die de gouverneur persoonlijk allemaal zal uitgraven en ontwortelen. Een sneltram! Elektriciteit invoeren, én een rioleringsnet. Stromend water in openbare gebouwen. Scholen oprichten. Iedereen gratis schoenen. Een alternatieve Limburgse munt: de leuro. Dictielessen. Een park met oude huisjes zodat we kunnen zien hoe de mensen vroeger leefden. Jos Ghysen. Kortingen op de autoverzekering voor wie niet met de auto rijdt. Twaalfjarige leerkrachten in het lager onderwijs. En in het hoger onderwijs, wat in Limburg hetzelfde is. Gratis bussen met de Bijbel. Herinvoering van de zondagsplicht. Kokosnotenbomen om uit te vallen als alternatief euthanasiemiddel.

Het is maar een beperkte selectie. ‘Ik ben de demente koning van Limburg’, vat Stevaert het uitgangspunt van al zijn plannen kernachtig samen in de kop van het interview. En zo heeft Knack de socialisten weer een gratis platform geboden voor het verspreiden van hun opmonterende gedachten. Dat is nogal wat anders dan hen verwijten dat ze hun baby’s prostitueren, nietwaar.

Do 0708

e blijven in de Limburg. ‘J’aurais bien aimé ouvrir un petit bistrot. Ou une oenothèque combinée avec un magasin d’antiquités.’

Welke halfgare durft zoiets in een krant te zetten? Patrick Dewael. In La Libre Belgique. Een aangenaam dagblad. Als u genoeg hebt van de marketing van De Standaard, koop dan eens de Libre voor een andere kijk op het rijk.

In de rubriek ‘Recto/verso’ werd gezocht naar de mens achter de minister van Binnenlandse Zaken. Die hebben ze niet gevonden. En nochtans hadden ze bij de Libre niets aan het toeval overgelaten: Annick Hovine uitgestuurd. Kent iemand van u Annick Hovine? Olala, als er één is die de mens achter wie dan ook vandaan kan lokken, is zij het wel. Bij Dewael moet hij er niet achter gezeten hebben.

Eerst de ‘Bio Express’ van de minister: ‘ Naissance à Lier le 13/10/55, de ’77 à ’85 avocat, de ’85 à ’08 député et ministre, papa de trois grands enfants.’ Over een mogelijke épouse of concubine: niks. Misschien typisch voor de Libre, waar delicate zaken zedig verzwegen worden, maar ons komt het veeleer voor dat de minister iets onzedig verzwegen heeft voor Annick Hovine. Dat zal niet zonder reden geweest zijn.

We lezen de inleiding: ‘Passer deux heures avec Patrick Dewael sans parler de politique? Autant tenter d’attaquer la face nord du Mont-Blanc en tongs.’ Wat ‘ en tongs‘ precies betekent, weten wij niet. Het klinkt in elk geval niet als de gemakkelijkste manier om via de noordzijde de Mont Blanc te beklimmen. Maar wat meer verontrust is die ‘ deux heures’. Voor een stuk van alles bij elkaar nog geen drie kolommen? Hopelijk heeft Greet de Libre niet gelezen, of hij kan zowel zijn oenothèque als zijn petit bistrot op zijn buik schrijven.

Het kabinet van Binnenlandse Zaken bevindt zich tegenover het Koninklijk Park, ‘ où je vais me balader quand j’ai le temps ou que je veux me relaxer.’ Heeft Annick misschien zin om mee te gaan wandelen? Jazeker, dat heeft Annick. Nog nooit ‘ non‘ gezegd tegen een verkwikkende wandeling. Waar kan men beter de mens achter een politicus ontdekken dan op een bankje in een koninklijk park?

En Dewael zich maar uitsloven. Over zijn weinig succesrijke advocatenperiode: ‘On donne le meilleur de soi-même pour défendre les intérets de quelqu’un.’ Jaja, dat beweert meester Van Steenbrugge ook. Over zijn stage op het kabinet van nonkel Herman Vanderpoorten. Veel gelezen in die periode, even indruk maken op dat wicht: ‘ Henri Lepage, Guy Sorman, Milton Friedman… on voulait changer le monde, je n’ai jamais eu d’autre vocation en tête.’

Il n’a jamais eu d’autre vocation en tête! Dat moet je maar durven te zeggen, zelfs in het Frans. Wat zou hij doen als hij niet meer in de politiek zat? Een betere vraag is uiteraard wat hij zou doen als hij wél in de politiek zat, maar daarvoor zijn in de Libre andere rubrieken. Dewael: ‘ De temps en temps je me dis: merde, qu’est-ce qui est en train de se passer. Si je faisais tout à fait autre chose.’

Goed idee, merde, maar wát dan? Ook Annick begint stilaan opgewonden te raken. Uit de weg, hier komt ie: ‘ A Tongres, où j’habite, il y a un petit marché d’antiquités et de brocante, où les gens se connaissent bien. Ils boivent un café ensemble tôt le matin. J’y allais souvent, mais j’y vais de moins en moins. J’aurais bien aimé ouvrir un petit bistrot, ou une oenothèque, et le combiner avec un magasin d’antiquités.

De o en de e van ‘ oenothèque‘ moeten eigenlijk iets dichter bij elkaar staan, maar wij zouden niet weten waar op ons klavier de daartoe benodigde toets is vastgeschroefd. Een oenothèque met een brocanterie… Die Greet begint nu wel héél veel noten op haar zang te krijgen. Nog niet genoeg dat ze heel zijn villa in Tongeren heeft herbouwd. Zwembad aangelegd, het behangsel van de vorige buiten gezwierd, laminaat vervangen door echt parket, smaller bed gekocht, andere luxaflexen doen ophangen, frisse badkamermeubels besteld, nieuwe wasmachine geïnstalleerd… Allemaal op peeke zijn kosten.

En nu wil ze dus ook een antiekwinkeltje, desnoods met een stokerij ernaast. Het zal niet zijn door eens een quiz voor de katholieke vrouwen te presenteren dat ze het zal kunnen betalen. Noch van een halftijdse pree op de VRT. Staat een mens stom dat ze moet proberen om via een bevriende minister een extraatje van 35.000 euro mee te graaien?

Hierna verneemt de lezer van de Libre wat de lezer van Bladspiegel allang weet: ‘ Le ministre de l’Intérieur vient de restaurer sa maison.’ Dat mag je wel zeggen. Voor alle duidelijkheid: de ‘Intérieur’ uit ‘ministre de l’Intérieur’ slaat op ‘Binnenlandse Zaken’ en niet op ‘het interieur’, alhoewel in dit specifieke geval beide betekenissen van toepassing zijn.

Dewael beweert ook dat hij de geneugten van het tuinieren heeft ontdekt. Hij! Nog nooit een tuinschaar vastgehad, laat staan een schoffel of een spa. ‘ Je n’y connais pas grand-chose mais ça me séduit de plus en plus. Je fais pousser des herbes aromatiques: du thym, du laurier, de la ciboulette… Si j’avais plus de temps, je ferais un potager. Ça relaxe énormément.’

Wie kan dit lezen zonder purper van het lachen uit zijn stoel te rollen? Dewael! Un potager, een moestuintje! Weet waarschijnlijk niet eens of er achter zijn huis wel een tuin lígt. Wie altijd op een ander gaat, weet niet meer hoe het er bij hem zelf toegaat. ‘Je fais pousser des herbes aromatiques.’ Nee toch. Hier kiemt zowaar een zomerhit:

Il a des petits problèmes dans sa plantation,

pourquoi ça ne pousse pas?

(2x)

Il a planté du thym,

le thym ça ne pousse pas.

Il a planté du laurier,

le laurier ça ne pousse pas.

Il a planté d’ la ciboulette,

La ciboulette ça ne pousse pas.

Il a des petits problèmes dans sa plantation,

pourquoi ça ne pousse pas?

(2x)

Zo bruin als Dewael heeft zelfs Vincent Van Quickenborne het nooit gebakken. Over gebakken gesproken: son fourneau de prédilection, raad een keer wat dat is. ‘ C’est le barbecue! Je m’occupe de la cuisson de la viande ou des sardines. Tout le monde me dit que c’est très bon. Ça fait plaisir.’

Verder houdt Dewael van een bezoekje aan de bioscoop. Dat kunnen wij getuigen, want wij hebben hem zelf een eerste keer hand in hand met Greet Op de Beeck gespot toen hij in een discreet zaaltje aan de Avenue Louise naar Der Untergang ging kijken, een romantische komedie met in de hoofdrol Adolf Hitler.

Ook theater en concerten kunnen hem bekoren, men papt niet voor niets aan met iemand van de voormalige cultuurcel van de VRT-nieuwsdienst, een ersatz Betty Mellaerts. Op 15 juli trad Paul Simon op in Vorst Nationaal: ‘Je voulais absolument le voir, mais je ne l’ai pas fait. Je me suis dit: si j’y vais et qu’il y a une crise gouvernementale, la presse va dire: ah! ah! on assiste à un concert. Vous pouvez être sûr qu’on aurait mis des photos de moi.’

Het hoeft geen betoog dat de ontsnapping van Fehriye Erdal veel met dit trauma te maken heeft. Toen weigerde Dewael van skivakantie terug te keren, en toen de premier hem toch daartoe verplichtte, vloog hij na een paar uur al terug naar de Alpen. Volgens kwaadwillige kwatongen met een regeringsvliegtuig.

Heeft Annick al gegeten?

door Koen Meulenaere

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content