Hoe leg je een bipolaire stoornis uit aan kinderen?

© getty
Marleen Finoulst
Marleen Finoulst Arts en journalist

Hoe leg je een kind uit dat het verwarrende gedrag van broer, moeder, tante of grootvader het gevolg is van een bipolaire stoornis? Met een mooi en duidend kinderboek.

Ongeveer 1 op de 20 mensen kampt met een lichte tot zware vorm van bipolaire stoornis. Dat betekent dat ze worstelen met heftige stemmingswisselingen met manische en depressieve periodes, afgewisseld met ‘normale’ episodes. Moeilijk voor hen, maar ook niet makkelijk voor de omgeving, laat staan voor kinderen.

Voor kleine kinderen is het vaak moeilijk om te begrijpen wat er aan de hand is. Speciaal voor hen bestaan er voorlichtingsboekjes die aan de hand van een verhaal uitleggen wat er met mama, papa, tante, oom, grote broer of zus aan de hand is. Een bloem van een tante is zo’n boekje, van Bodytalk-journaliste en prentenboekenauteur An Swerts.

Het boek vertelt het verhaal van de lievelingstante van Leon: Lisa. Lisa heeft een bipolaire stoornis. Via een aantrekkelijk geïllustreerd prentenverhaaltje (met tekeningen van Eline van Lindenhuizen) wordt op kindermaat uitgelegd wat dat precies betekent.

Het boekje is bedoeld voor kinderen vanaf 6 jaar en bevat naast het verhaal ook duiding door 2 experts en tips. Een van die experts is professor Pascal Sienaert van het Universitair Psychiatrisch Centrum in Kortenberg. Hij is opgetogen over het prentenboek. ‘Het psychiatrisch centrum in Kortenberg leent zeer geregeld voorlichtingsboekjes uit waarin psychiatrische problematieken via een geïllustreerd verhaaltje aan kinderen worden uitgelegd. Het is erg belangrijk om kinderen te informeren op hun maat over wat mama of papa doormaakt. Laat je ze in het ongewisse, dan maken ze er soms een eigen verhaal van dat door hun kinderlijke fantasie weleens erger kan zijn dan de werkelijkheid of dat tot misvattingen kan leiden.’

Ook op school kan het boekje erg nuttig zijn, als voorleeswerkje bijvoorbeeld.

Een bloem van een tante kadert in een waardevolle reeks prentenboeken voor kinderen die geconfronteerd worden met een psychiatrische of sociaal-emotionele problematiek.

Eerder in de zogenaamde Pleister-reeks verscheen onder meer Lampionnen voor Finn, een prentenboek over een jongetje met autisme van auteur An Swerts, geïllustreerd door Aron Dijkstra.

'Soms ben ik een roos,' vertelt tante Lisa. 'Dan wil ik heel hard stralen.Maar dan heb ik ook doornen. Want dan zeg ik veel woorden die pijn doen.' Leon luistert aandachtig. 'En soms ben ik een klaproos,' gaat tante Lisa verder. 'Dan voel ik me heel broos en wil ik alleen maar wiegen in de wind. Begrijp je dat?'
‘Soms ben ik een roos,’ vertelt tante Lisa. ‘Dan wil ik heel hard stralen.Maar dan heb ik ook doornen. Want dan zeg ik veel woorden die pijn doen.’ Leon luistert aandachtig. ‘En soms ben ik een klaproos,’ gaat tante Lisa verder. ‘Dan voel ik me heel broos en wil ik alleen maar wiegen in de wind. Begrijp je dat?’© CLAVIS

Een bloem van een tante. An Swerts en Eline van Lindenhuizen. Clavis, 2019, 48 blz., 16,95 euro, ISBN 9789044835663, 6 tot 12 jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content