De reeks Rainbow Pockets bracht vier biografieën uit. Twee daarvan zijn van de soms tuttig schrijvende Grieks-Amerikaanse Arianna Stassinopoulos : ?Maria Callas? en ?Picasso. Vernieuwer en vernietiger?. Boeiender zijn dan ?Het verborgen leven van Albert Einstein? van Roger Highfield en Paul Carter en het autobiografisch ?Miles? van Miles Davis en co-auteur Quincy Troupe. Elk deel kost 400 fr., behalve het Einstein-boek, dat 280 fr. kost.

MICHEL DE CERTEAU.

De combinatie van de verworvenheden van literatuur, geschiedenis, psychoanalyse en theologie hebben de Franse denker Michel de Certeau tot een nieuwe visie op de Westerse cultuur gebracht. Het boek ?Sluipwegen van het denken?, samengesteld door Koenraad Geldof en Rudi Laermans, wil het werk van deze auteur in het Nederlandse taalgebied introduceren (Sun, 798 fr.)

PAUL VAN OSTAIJEN.

Op de valreep van het Paul van Ostaijen-jaar verscheen het boek ?Ik heb je nog steeds Zeer lief?, samengesteld, ingeleid en geannoteerd door Knack-redacteur Marc Reynebeau. Deze semi-bibliofiele uitgave bevat de nog niet eerder integraal gepubliceerde briefwisseling tussen Paul van Ostaijen en diens enige grote liefde, Emma Clément (Poëziecentrum, 498 fr.)

SCHRIJF ZELF.

Kan schrijven worden aangeleerd ? Bert Reesinck meent van wel en bundelde in ?Schrijven voor je plezier? een reeks aanbevelingen, tips, voorbeelden, do’s en don’ts van het literaire schrijven (Sdu, 500 fr.)

ROBERT IRWIN.

Het laat-middeleeuwse Caïro is het decor voor het sprookjesachtige ?De Arabische nachten? van Robert Irwin, een reeks vertellingen waarin godsdienst en sex een grote rol spelen. Hedendaags oriëntalisme (Atlas, 700 fr.)

K. SCHIPPERS.

Ooit was K. Schippers, nu vooral bekend als prozaschrijver en essayist, een gangmaker van de ?realistische? poëzie in Nederland. Het royaal uitgegeven ?Een leeuwerik boven een weiland? bevat een selectie uit die gedichten (Querido, 799 fr.)

WILLEM OTTERSPEER.

Oefeningen in luciditeit, dat beogen de essays van de Nederlandse, in universiteitsgeschiedenis gespecialiseerde historicus Willem Otterspeer. In ?Utopieën van een onvermoeibaar mens? bundelde hij een dozijn opstellen over het leven van de geest (Bert Bakker, 695 fr.)

CITROEN DS.

Ooit hadden auto’s nog een smoel, maar dat woord is te grof voor de fraaie lijnen van de Citroën DS, de ?déesse? (godin) van Roland Barthes. John Reynolds en Jan de Lange schreven een met veel foto’s opgesmukt, nostalgisch boek over deze Franse limousine : ?De originele Citroën DS? (Elmar, 1190 fr.)

ALESSANDRO BARBERO.

Ooit creëerde Umberto Eco een literair genre : de vuistdikke historische roman met intellectuele pretentie. Ook ?Het mooie leven in de oorlogen van de anderen? van Alessandro Barbero, gesitueerd in het Napoleontisch Europa, verwijst daarnaar, maar heeft niet echt die pretentie : het boek wil vooral een avonturenroman zijn (Bert Bakker, 1100 fr.)

SPIONAGE.

Speelkaarten met verborgen landkaarten, holle hakken van schoenen, het is niet allemaal hi-tech, maar in het verleden konden spionnen er wel weg mee. H. Keith Melton introduceert met het uitvoerig geïllustreerde ?Het groot spionnenboek? de doe-het-zelver in de historische gadgets van de spionage (Bosch & Keuning, 990 fr.)

Emma Clément (links) : brieven van en aan Paul van Ostaijen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content