Ook in België bereidden fundamentalistische terroristen aanslagen voor.

Twee dagen na de dodelijke aanslagen in de VS, op 13 september dus, vielen politiemannen van de cel Terrorisme een kleine flat aan de Mozartlaan in Ukkel binnen. De Italiaanse inlichtingendienst had een telefoongesprek afgeluisterd waaruit bleek dat daar aanslagen werden gepland. De politie trof er de Tunesiër Nizar Trabelsi en de Marokkaan Abdelkrim El Hadouti aan, en een zwaar machinegeweer met munitie. De Tunesiër moet de bui zien hangen hebben, want het eerste wat hij zei was dat hij niets met Osama Bin Laden te maken had.

Hij zou wel lid zijn van Takfir-wal-Hijra: een islamitische doemsekte waarvan de onlangs in Dubai aangehouden Franse Algerijn Djamel Beghal de spilfiguur was. Deze man zou een opleiding hebben gehad in een Afghaans trainingskamp van Bin Laden. Trabelsi zelf gooide begin de jaren negentig hoge ogen als profvoetballer in de Duitse competitie, maar kon de droom niet waarmaken en raakte aan lagerwal.

In zijn flat vonden de speurders een schriftje met foto’s uit zijn glorietijd als voetballer, waarin een lijstje van acht chemische stoffen gekribbeld stond. Analyse wees uit dat met de producten een explosief mengsel kon worden gemaakt. Volgens Beghal, die Trabelsi aan de galg praatte, werd van de man gevraagd dat hij als zelfmoordcommando de Amerikaanse ambassade in Parijs zou opblazen.

Trabelsi was al boodschappen aan het doen. Op 27 september vond de politie in een ruimte boven zijn favoriete pittabar aan de Brusselse Lemonnierlaan 55 kilo zwavel en 40 liter aceton. Daar werden twee mannen aangehouden, onder wie een broer van El Hadouti. Het parket stelde ook een man in verdenking die werkte in de drogisterij in Schaarbeek waar de spullen verkocht werden, voor het ‘verenigen van misdadigers’. Nog elders werden (lege) bussen gevonden waarin waarschijnlijk zwavelzuur had gezeten.

Politiemensen hebben ook interesse voor de Algerijn Farid Melouk, die sinds maart 1998 in een Belgische gevangenis zit op verdenking van lidmaatschap van de Groupe Islamique Armée (GIA), die op steun van Bin Laden kan rekenen. De man zou ooit contact hebben gehad met zijn landgenoot Zacharias Moussaoui, die sinds augustus in een Amerikaanse gevangenis zit en van wie men aanneemt dat hij aan boord had moeten zijn van het vierde vliegtuig dat op 11 september in de VS gekaapt werd.

Ten slotte blijft er het gegeven dat de twee ‘journalisten’ die op 9 september een geslaagde zelfmoordaanslag op de Afghaanse rebellenleider Ahmed Shah Massoud pleegden, met Belgische paspoorten reisden _ naar verluidt afkomstig uit een lot dat enkele jaren geleden in de Belgische ambassade in Nederland gestolen werd. Ook achter deze aanslag wordt de hand van Bin Laden gezien. De twee zijn ondertussen geïdentificeerd als Kassim Bocouli en Karim Souzani, maar het is niet duidelijk of ze effectief in België zijn geweest.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content