Bill Gates werkt aan ?het Internet van de ruimte.?

Microsoft-topman Bill Gates wil Russische SS18-raketten gebruiken om zijn ?ultieme? telecommunicatiedroom waar te maken. Gates is van plan om met deze Russische vehikels, oorspronkelijk bestemd om kernkoppen richting Westen te schieten, enkele honderden communicatiesatellieten in een lage baan rond de aarde te brengen. De satellieten zullen samen een wereldomspannend netwerk vormen langs waar alle mogelijke vormen van breedbandcommunicatie kunnen plaatsvinden. Gates en de Amerikaanse mobilofoniepionier Craig McCaw hopen 840 laagvliegende satellieten de ruimte in te sturen. Het Teledesic-project moet begin 21ste eeuw ?het Internet in de ruimte? worden. Dankzij dit netwerk van satellieten wordt het mogelijk waar dan ook ter wereld aansluiting te krijgen op de elektronische snelweg, langs waar tegen hoge snelheden videobeelden, data en stemcommunicatie kunnen worden doorgegeven.

Naast Teledesic bestaan er andere gelijkaardige projecten, maar met zijn 840 satellieten koestert Bill Gates quasi megalomane ambities. Voor een deel van de lanceringen heeft Teledesic zijn oog laten vallen op de SS18-raketten die Rusland in het kader van de kernwapenovereenkomsten met de VS moet vernietigen. Rusland heeft al 104 van zijn 308 SS18-raketten ontmanteld. Voor de Russen is een samenwerking met Teledesic aanlokkelijk omdat de raketten die anders tegen hoge kosten ontmanteld moeten worden , nu nog geld kunnen opbrengen. Teledesic schiet langs de andere kant een deel van zijn satellieten tegen een zeer lage prijs de ruimte in. Deze oplossing zou tussen de helft en een derde van Europese of Amerikaanse lanceringen kosten. Mits enkele aanpassingen van de SS18’s kan de prijs voor hun lancering nog meer gedrukt worden.

Met de SS18 maakt Teledesic een kwalitatief hoogstaande keuze. Dit rakkettype heeft al 140 lanceringen achter de rug en kan bogen op een slaagpercentage van 97 procent. De SS18 was ontwikkeld om tien kernkoppen te vervoeren. Van de vrij kleine satellieten die Teledesic de ruimte in wil brengen, kan een SS18 er een zevental in één keer dragen. Teledesic begint in 2001 met de lancering van de satellieten. Het bedrijf wil 840 satellieten in een baan om de aarde brengen, maar de mogelijkheden worden onderzocht om in een tussenstadium al van start te gaan met 288 satellieten. Met het volledige project is een bedrag van 9 miljard dollar gemoeid.

Bill Gates lonkt naar Russische raketten.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content