Een studiekeuze maak je niet zonder je eerst zo goed mogelijk te informeren. Enkele boeken en sites kunnen je helpen bij je zoektocht naar de meest geschikte studie of baan.

Wat na het secundair onderwijs? Najaar 2009Wil je weten welke opleidingen een bachelor of master aanbieden of hoe studiefinancie-ring werkt? Deze publicatie van de Vlaamse overheid geeft een overzicht van alle studie- en opleidingsmogelijkheden in Vlaanderen, gerangschikt per domein.Je kunt kiezen uit onder meer architec-tuur, biotechniek, gezondheidszorg en handelswetenschappen. Naast elke opleiding staan schoolcodes, waarmee je in het scholenoverzicht kunt opzoeken waar je die kunt volgen. Verder vind je er praktische informatie over de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB), de arbeidsmarkt, stages en studeren in het buitenland, uniformberoepen én opleidingen aangeboden door Syntra en de VDAB. Deze uitgave biedt naast studiekeuzetips een geüpdatete lijst van alle mogelijke opleidingen en de Vlaamse studie-informatiedagen (SID-in).

Brochure, 127 blz., gratis, te vinden in de bibliotheek of op www.ond.vlaanderen.be/publicaties/?nr=305

Survivalgids voor

de student

Zingen, krabbelen, herhalen en vertellen is hier de boodschap. Met tips en advies tracht Stella Cottrell studenten zo goed mogelijk voor te bereiden op het hoger onderwijs. Deze gevarieerde studiewijzer leert je zelfstandig studeren en in groep werken, hoe je een agenda bijhoudt en hoe je je angst voor de grote stap kunt overwinnen. Cottrell geeft ook leuke tips en advies over examens en leren onthouden. Dat kan met behulp van je examenkledij bijvoorbeeld. Luidop lezen met overdreven intonatie noemt de auteur een ideale instudeermethode. Ze besteedt aandacht aan voorwaarden voor succes: zelfstandigheid, zelfdiscipline, timemana-gement, planning én een goede gezondheid. Tegelijk is Study Skills een doe-boek, met zelfevaluatietests waarmee je meteen aan de slag kunt.

Academia Press, Gent, 347 blz., 23 euroMove-Up Student

Ben je de schoolbanken beu en wil je graag aan het werk? Met praktische tips leert Move-Up Student hoe je een cv en sollicitatiebrief schrijft, hoe je je zo goed mogelijk voorbereidt op sollicitatie-gesprekken én hoe je jobadvertenties kritisch ontcijfert. Je vindt in deze carrièregids ook een overzicht van de beste werkgevers in België, aangevuld met openstaande vacatures en met ervaringen van werknemers binnen de sector. Move-Up spitst zich evenwel uitsluitend toe op economie, financiën, boekhouden, informatica, verkoop en op technische beroepen.

Hobsons Benelux, 316 blz., gratis, te vinden in de bibliotheek

verruimjehorizon.be

Op deze website van de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB) kun je naar een geschikte studierichting zoeken. Als je op de homepage op ‘niveau’ klikt, kun je kiezen voor bijvoorbeeld een professionele of academische bachelor, uniform-beroepen of VDAB-opleidingen. Bij ‘belangstelling’ heb je de keuze uit onder meer literatuur, sociale wetenschappen, administratie en techniek. Met enkele muisklikken ontdek je waar je de opleiding kunt volgen, hoeveel studie-punten ze telt en welke vakken je er krijgt.

icares.nl

Met een studiekeuzetest kun je op deze Nederlandse website snel en eenvoudig zoeken naar de ideale opleiding. De site werkt zonder problemen ook voor opleidingen in België. Je moet eerst inloggen, maar dat is gratis. Als je vervolgens doorklikt naar ‘studiekeuzetest’ kom je na het beantwoorden van 75 eenvoudige persoonlijkheidsvraagjes in tien minuten te weten welke opleidingen bij je passen. Bovendien kun je filteren op het land waar je wilt studeren, het gewenste niveau en de taal. Ook krijg je een duidelijk overzicht van de scholen waar je aan de opleiding kunt beginnen.

DOOR RUTH KNAEPKENS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content