Een royalistische protestbeweging zet de Thaise regering onder druk.

Toen Thailands omstreden ex-premier Thaksin Shinawatra vorige maand met zijn vrouw naar het Verenigd Koninkrijk vluchtte, uit vrees voor vervolging door het Thaise gerecht wegens hun betrokkenheid bij allerlei corruptieschandalen, hoopten sommige Thais dat er spoedig een einde zou komen aan het al drie jaar aanslepende politieke conflict in hun land. Maar de Volksalliantie voor de Democratie (PAD) verklaarde dat ze pas een einde zal maken aan de massale protestacties wanneer de regering onder leiding van Samak Sundaravej haar ontslag indient. Die zou Thaksin immers de hand boven het hoofd houden.

Dinsdag 26 augustus bestormden tienduizenden aanhangers van de PAD een aantal regeringsgebouwen en het gebouw van de staatstelevisie in Bangkok. Vrijdag bezetten 2000 demonstranten de politiehoofdkwartieren in de hoofdstad, en werden ook de luchthavens van het vakantie-eiland Phuket en van de steden Hat Yai en Krabi geblokkeerd. Door een spoorstaking vielen bovendien ook nog eens een kwart van de treinen uit. De luchthaven van Hat Yai heropende zaterdag, de twee andere luchthavens zondag.

Volgens de Volksalliantie voor de Democratie staat de regering van Samak Sundaravej nog steeds onder invloed van Thaksin Shinawatra. De voormalige premier werd door een militaire staatsgreep aan de kant geschoven op 19 september 2006. Zijn partij, de Thai Rak Thai, hergroepeerde zich in 2007 onder de naam Partij van de Volksmacht (PPP). In december won de PPP de verkiezingen en kwam Samak Sundaravej aan de macht. Het conflict tussen de PAD en de PPP draait vooral rond belangengroepen. Terwijl de PPP zowat de eerste partij in de Thaise geschiedenis is die aandacht heeft voor de noden van de arme plattelandsbevolking, verdedigt de PAD de belangen van de royalistische en militaire elite. De ‘nieuwe politiek’ waarmee de PAD het Thaise regime wil hervormen, is in feite gestoeld op een conservatieve en ondemocratische ideologie. De PAD wil de huidige politici vervangen door wetgevers, aangewezen door de ambtenarij en het leger, dat opnieuw alle macht in handen zou krijgen.

Vorige woensdag vaardigde een rechtbank arrestatiebevelen uit tegen negen kopstukken van de Volksalliantie en gaf het bevel de overheidsgebouwen te ontruimen. Dat haalde evenwel niets uit. Zaterdag omsingelden nog steeds zo’n 15.000 manifestanten de ambtswoning van de premier. De betogers zijn in het geel gekleed, de kleur van de koning, en beweren dat ze de monarchie redden van Thaksins republicanisme. Volgens Samak probeert de PAD het leger aan te zetten om een nieuwe staatsgreep te plegen. Dat heeft nochtans laten weten dat het de zaak overlaat aan de politie.

Ondertussen lijdt de al verzwakte Thaise economie nog meer onder de politieke onrust. De beurs verloor al 23 procent sinds het begin van de protesten in mei. En de baht, de Thaise munt, staat op het laagste peil in negen maanden tegenover de dollar.

©The Economist/JVG

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content