Het heeft de Vlaamse overheid behaagd mij in dienst te nemen als voorlichtingsambtenaar. Een wijze beslissing, die geen dag te vroeg komt. De manier waarop ons volk en onze regio vorige week werden zwartgemaakt in de International Herald Tribune, heeft ons diep gekwetst, teleurgesteld en geschoffeerd. Qua kaakslagen beschikken wij ondertussen over een gespierd incasseringsvermogen, maar dit ging te ver. Critici die ons beschuldigen van geweldloos fascisme, van legale etnische zuivering? Zucht. Het is duidelijk dat u het slachtoffer bent van jarenlange desinformatie. U begrijpt ons niet. Ik zal u voortaan een beetje helpen.

Vooreerst wil ik er uw aandacht op vestigen dat het graafschap Vlaanderen een van de rijkste regio’s ter wereld is. Dat is geen toeval. De Vlaming is een harde werker, die vooruit wil in het leven, die verdraagzaam is, hulpvaardig en gastvrij – zelfs in tijden van bezetting.

We hadden nog veel rijker kunnen zijn, ware het niet dat wij, als gevolg van een historisch misverstand dat België heet, ook onze Franstalige landgenoten moeten onderhouden. Wist u dat elk Vlaams gezin elk jaar een bedrag naar Wallonië overschrijft waarmee men zich een Volkswagen, een paar combat boots en een abonnement op ’t Pallieterke zou kunnen aanschaffen? Schrijf dáár eens iets over, in plaats van over al die internationale instellingen die ons hier de les komen lezen. Hebben de Verenigde Naties, de Raad van Europa en de Europese Commissie trouwens echt niets beters te doen? Zijn de verdrukte minderheden in de rest van de wereld óp, misschien, dat men ze met het vergrootglas moet komen zoeken in Vlaanderen?

Neem nu dat gedoe in Liedekerke: kindjes die Frans spreken, worden daar niet toegelaten tot de speelpleinwerking. En dat noemen ze legale etnische zuivering? Wel merci. Dat is voor de veiligheid van die kindjes zélf, hoor. Stel u maar eens voor dat zo’n Franstalig kindje zou verdwalen – hoe moeten wij dat ooit terugvinden als het geen Vlaams verstaat?

Of, nog zoiets: die taalvereisten voor huurders van een sociale woning. Denkt u dat wij al die vreemdelingen voor ons plezier vragen om Vlaams te leren? Denkt u dat wij het eigen volk stiekem voorrang willen geven? Geenszins! Wij doen dat voor de vreemdeling zijn eigen welzijn. Wie onze taal spreekt, zal zich hier veel sneller thuis voelen en voor zichzelf kunnen zorgen. En dat wil toch elk mens? Zo zal het ook in het voordeel van de Waal zijn als hij voor zichzelf kan zorgen. Wij willen de Waal niet langer vis sturen, wij willen hem leren vissen!

Waarom denkt u dat zelfs een socialistische burgemeester in Vlaanderen moslimmeisjes die voor de stad werken, verbiedt om een hoofddoek te dragen? Om hen te pesten, misschien? Om de onverdraagzame kiezer te bekoren? Allerminst! Hij doet dat om die meisjes te helpen. Om hen te e-man-ci-pe-ren. U moet dat zo zien: wij Vlamingen hebben eerst onszelf geëmancipeerd, en nu emanciperen wij de anderen.

Dat is geen fascisme, dat is altruïsme.

Toegegeven, wij hebben een tijdje problemen gehad met een extreemrechtse partij die haat en onverdraagzaamheid predikte. Maar die partij is ondertussen van naam veranderd, dus daar kan het niet meer aan liggen. Het zijn juist de vijanden van het eigen volk die in onze pers hun fanatieke boodschap blijven verspreiden. Maar zelfs dát dulden wij. Als iemand een cartoon tekent van zijn profeet, steekt de moslim de wereld in brand. Als de Vlaming wordt geschoffeerd, slikt hij eens en werkt gewoon verder. Werken. Altijd maar werken.

Over werk gesproken: als een Vlaams bedrijf geen Marokkanen in dienst neemt omdat de klanten dat niet graag hebben, dan schreeuwt men ook moord en brand. Nog nooit van klantvriendelijkheid gehoord, misschien? Bij ons, mijne heren, is de klant nog koning!

Weet u wat het is met al die vreemdelingen – of het nu Walen zijn, of moslims, of Franstalige burgemeesters in de Vlaamse Rand rond Brussel? Weet u wat zij missen?

Zelfkritiek.

Tussen haakjes: ik neem aan dat u vorige week ook hebt gelezen dat de prominente Nederlandse politicus Geert Wilders graag zou hebben dat Vlaanderen en Nederland samen één rijk met één volk en één leider zouden vormen. Denkt u nu echt dat mijnheer Wilders dat zou willen als wij onverdraagzaam zouden zijn?

blogs.knack.be/deceulaer/

door Joël De Ceulaer

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content