België in 31 vragen.

27.01 © belga

02.01

Het hof van beroep neemt de Belgische nationaliteit af van zes militanten van (…1), die in 2015 bij verstek veroordeeld werden. Omdat ze ook nu niet aanwezig waren op het proces en geen adres meer hebben in België, wordt de beslissing in de pers afgedrukt: een primeur.

09.01

Na de ‘boterhammentaks’ voeren sommige scholen nu ook een (…2) in: kleuters die daar behoefte aan hebben, betalen in een school uit Aalter bijvoorbeeld 1 euro per dag. Er komt kritiek, zowel van onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) als van de oppositiepartij SP.A, die het ‘asociaal’ vindt.

27.01

Bij de VRT vindt een 24 uursstaking plaats. Veel personeelsleden zijn misnoegd over het ontslag van ceo Paul Lembrechts. Op de zenders Eén en Canvas zijn vooral herhalingen te zien. Enkel de journaals worden nog uitgezonden, en er wordt ook een uitzondering gemaakt voor (…3).

31.01

Op het euthanasieproces in Gent worden de drie artsen vrijgesproken van de gifmoord op (…4), na urenlang beraad van de jury. De familie stapt uiteindelijk naar het Hof van Cassatie, dat in september zal oordelen dat er een nieuw proces moet komen tegen uitvoerend arts Joris Van Hove.

07.02

Steeds meer schooldirecties maken zich zorgen over de razend populaire video-app TikTok, omdat die kan leiden tot cyberpesten. Opmerkelijk: ongeveer een week later zet partijvoorzitter (…5) zijn eerste filmpje op het medium, op de tonen van ‘Choices (Yup)’ van de Amerikaanse rapper E-40.

09.02

Ciara, de eerste grote storm van het jaar, komt aan land. Hij zal lelijk huishouden, met hier en daar woningschade, maar vooral veel omgevallen bomen. En daarover wordt extra gerouwd in Zottegem, waar de lokale gemeenschap afscheid moet nemen van een (…6) van 150 jaar oud.

13.02

De vete tussen beide steden is al eeuwenoud, maar nu doet de stad Dendermonde er toch nog een stevige scheut bovenop. In het politiereglement voor de Ros Beiaardommegang wordt expliciet vermeld dat (…7) , de bijnaam van Aalstenaars, niet toegelaten zijn.

17.02

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wilde dat ze in februari zouden starten, maar vooralsnog heeft geen enkele student zich gemeld voor de eerste Belgische opleiding voor (…8) aan de KU Leuven. Geens wil ‘dat er gepredikt wordt door mensen die in België gevormd zijn’.

09.03

De helft van de wetenschappelijke raad van Kazerne Dossin stapt op. Onder hen historicus Bruno De Wever (UGent) en (…9), rector van de Universiteit Antwerpen. Ze gaan niet langer akkoord met de manier waarop het centrum geleid wordt door het dagelijks bestuur.

12.03

Omdat de federale regering naar zijn mening ‘maar blijft palaveren’, neemt burgemeester (…10) het heft in eigen handen. Hij plaatst Knokke-Heist als eerste gemeente in lockdown, met een verbod op alle activiteiten. ‘Wat de rest van België doet, kan mij geen bal schelen.’

23.03

Goed nieuws voor baby Victor: hij lijdt aan de zeldzame spierziekte SMA, maar hij heeft het peperdure medicijn Zolgensma gratis gekregen. Na de crowdfundingactie voor baby Pia vorig jaar, besloot farmabedrijf (…11) om het medicijn een paar keer per jaar te verloten onder jonge patiëntjes.

23.03

De basisgrondstof van desinfecterende gel en suiker is hetzelfde. Daarom kreeg de bekende suikerfabriek uit Tienen een idee: voortaan zetten ze hun (…12), die ze produceren uit suikerbieten en tarwe, ook om in handgel. Voor hun eigen medewerkers én zorginstellingen uit de buurt.

27.03

Bijzonder nieuws op de dagelijkse persconferentie van het Crisiscentrum. Viroloog Steven Van Gucht meldt dat het coronavirus vastgesteld is bij een Belgische (…13). Het is een alleenstaand geval, al vermijdt u volgens de richtlijnen beter nauw contact: ‘Laat het niet likken aan uw gezicht.’

15.04

Nog nieuws uit de dierenwereld. Omdat muizen weinig last hebben van covid-19, moeten ze genetisch gemodificeerd worden om als proefdier te dienen voor mogelijke vaccins. Wereldwijd is de vraag zeer groot. De UGent kweekt ze daarom zelf, terwijl de KU Leuven ze vervangt door (…14).

27.04

‘Ze hadden iemand nodig die er beter uitziet mét mondmasker’, grapt comedian en tv-figuur (…15). Hij zet zijn schouders onder de ‘Nationale Naaiactie’, een burgerinitiatief om zelfgemaakte mondmaskers te produceren. Online wordt een patroon gedeeld, ‘approved by Marc’ (Van Ranst).

29.04

Voor het eerst in 59 jaar trokken de vrijwilligers van het Rode Kruis níét de straat op om hun traditionele (…16) te verkopen. De organisatie deelt de 770.000 exemplaren nu gratis uit, met de vraag om een vrije gift. Achteraf blijkt de opbrengst tien keer kleiner te zijn dan vorig jaar.

15.05

Het land staat in rep en roer door het lot van een katje, genaamd (…17). Een Vlaamse studente had het dier meegenomen uit Peru. Het kreeg daar het verplichte vaccin tegen rabiës, maar ging geen drie maanden in quarantaine. Daarom wil het federaal voedselagentschap het laten inslapen.

19.05

Het Antigifcentrum trekt aan de alarmbel: het aantal oproepen is sinds de start van de coronacrisis met 15 procent gestegen. Vooral de oproepen over ongelukken met (…18) nemen fors toe. Heel wat mensen wilden zich hiermee ontsmetten, sommigen goten het zelfs in hun badwater.

20.05

Nu ze bijna afstudeert aan het United World College of the Atlantic in Wales, maakt kroonprinses Elisabeth haar toekomstplannen bekend. Eind augustus begint ze met haar opleiding aan de (…19) in Brussel, net zoals haar vader destijds. Ze zal er geen voorkeursbehandeling krijgen, klinkt het.

02.06

Dierenpark Pairi Daiza maakt bekend dat Tian Bao, de eerste reuzenpanda die in ons land geboren is en vandaag zijn (…20) verjaardag viert, wellicht na de kerstvakantie terugkeert naar China, zoals afgesproken. Zijn ouders, Hao Hao en Xing Hui, kwamen in 2014 naar ons land.

26.06

De strafuitvoeringsrechtbank beslist dat moordenaar Hans Van Themsche niet vervroegd mag vrijkomen. In 2006 richtte hij een bloedbad aan in (…21), uit racistische overwegingen. Een peuter en haar Malinese oppas kwamen om het leven, een Turkse vrouw raakte zwaargewond.

26.06

De Vlaamse regering heeft een nieuwe Vlaamse Bouwmeester aangesteld: Erik Wieërs. Hij wordt de opvolger van (…22), die geregeld onder vuur lag. Hij opperde onder meer dat nu nog vrijstaand bouwen ‘crimineel’ zou zijn. Nu wordt eerder gekozen voor een diplomatisch figuur.

04.07

Twintig kinderen uit Hoboken hebben een veel te hoge concentratie lood in het bloed. Ze wonen vlak bij de fabriek van metaalverwerkend bedrijf (…23). Vermoedelijk spelen uitzonderlijke weersomstandigheden mee – een storm gevolgd door aanhoudende droogte – plus de lockdown.

08.08

Hugo Matthysen noemde het ‘de mooiste plek op aarde voor wie zand met schelpjes lust’, maar in (…24) breekt dit weekend een massale vechtpartij uit. Tientallen mensen gaan elkaar te lijf, parasols vliegen in het rond. De volgende dag worden dagjestoeristen er geweerd.

25.08

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) roept influencers op om na te denken over een gedragscode. Reden is de YouTube-oorlog die uitbrak tussen Vlaanderens populairste vloggers. Toen het duo Celine & Michiel méér volgers kreeg dan (…25), ging die laatste in de aanval.

30.08

‘We proberen niet bangerig te zijn. We willen alleen maar de kinderen van de klas laten profiteren van een technologie die al lang bestaat.’ Om de veiligheid van zijn drie kinderen te garanderen, heeft (…26) CO2-meters gekocht, op aanraden van viroloog Marc Van Ranst.

04.09

Er werd al lang over gespeculeerd, maar nu is er eindelijk bewijs: de (…27) is terug in ons land. Dit uiterst schuwe dier, ook wel ‘het spook van het bos’ genoemd, werd door een onbemande wildcamera van Maarten Cuvelier, vrijwilliger bij ‘Welkom Wolf’, haarscherp in beeld gebracht.

17.09

In juni 1989 werd (…28) officieel geopend, maar vandaag wordt aangekondigd dat de bekende toeristische trekpleister op de Heizel eind dit jaar de deuren sluit. Het park leed onder de coronacrisis, maar botste ook met de stad Brussel over een nieuwe huurovereenkomst.

24.09

In West-Vlaanderen noemen ze hem ‘ploate’: de (…29) wordt door het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing uitgeroepen tot ‘Vis van het jaar 2020’. Het is de meest aangevoerde vis aan onze kust, maar slechts 8 procent van de Belgische gezinnen maakt hem soms klaar.

15.10

Groot nieuws in royaltykringen: koning Filip ontmoet voor het eerst zijn halfzus Delphine, op het kasteel van Laken. Nog geen twee weken later mag Delphine ook op de koffie bij haar vader, koning Albert. Dan wordt vooral druk gespeculeerd over de (…30) op de schoot van koningin Paola.

03.11

Omdat leerlingen van de tweede en derde graad middelbaar binnenkort weer overschakelen op afstandsonderwijs, voeren verschillende scholen regels rond ‘netiquette’ in. Zo beslist het Sint-Jan Berchmanscollege uit Westmalle dat leerlingen geen les meer mogen volgen vanuit hun (…31).

1. Sharia4Belgium 2. dutjestaks 3. Thuis 4. Tine Nys 5. Tom Van Grieken 6. populier 7. ajuinen 8. imams 9. Herman Van Goethem 10. Leopold Lippens 11. Novartis 12. ethanol 13. kat 14. hamsters 15. Lieven Scheire 16. stickers 17. Lee 18. bleekwater 19. Koninklijke Militaire School 20. vierde 21. Antwerpen 22. Leo Van Broeck 23. Umicore 24. Blankenberge 25. Acid 26. prins Laurent 27. lynx 28. Mini-Europa 29. pladijs 30. handtas 31. bed

17.02
17.02© Photo News
09.03
09.03© Photo News
02.06
02.06© BELGAIMAGE
25.08
25.08© BELGA
04.09
04.09© Getty Images/iStockphoto
15.10
15.10© BELGA
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content