Beleggen wordt belast

© Getty Images

Het rendement dat je op de beurs behaalt, is niet netto. De Belgische fiscus gaat met nogal wat procent aan de haal. Zowel voor aandelen als voor obligaties, fondsen als trackers. Intussen probeert Europa de beleggers te beschermen.

Aandelen

Inkomsten uit aandelen, dividenden genoemd, worden normaal belast tegen 30%. Als de emittent Belgisch is of als het dividend rechtstreeks wordt gecrediteerd op een rekening van een in België gevestigde instelling, dan hoeft de belegger in principe niets meer te doen, want de roerende voorheffing zal ingehouden zijn. In het andere geval moet de belegger de inkomsten aangeven. Sinds 2018 is een bedrag van 640 euro – na indexering – per jaar en per belastingplichtige vrijgesteld, op aanvraag en mits je de passende bewijsstukken voorlegt. De taks op beursverrichtingen (TOB) tegen het tarief van 0,35% is verschuldigd bij de aankoop en wederverkoop op de secundaire markt. Meerwaarden zijn normaal niet belastbaar, maar minderwaarden zijn evenmin aftrekbaar.

Beleggers worden door de Europese MiFID-richtlijnen beschermd tegen zichzelf en tegen willekeur en misbruik in de financiële wereld.

Fondsen

De belasting van fondsen is relatief ingewikkeld. Indien dividenden op dezelfde wijze worden behandeld als dividenden op gewone aandelen (belastbaar tegen roerende voorheffing van 30%), dan wordt in een bijzonder stelsel voorzien voor de kapitalisatiebeveks (beveks die geen inkomsten uitkeren) die voor meer dan 10% in schuldvorderingen belegd zijn. Voor die beveks zal de component afkomstig van rente-inkomsten worden belast op het moment dat de rechten van deelneming worden teruggekocht of doorverkocht. Voor de fondsen geldt ook een taks op beursverrichtingen (TOB) tegen het tarief van 0,35% of 1,32% in bepaalde gevallen.

Obligaties

Periodiek betaalde coupons of het verschil tussen de inschrijvingsprijs en de terugbetaling op vervaldag worden beschouwd als belastbare interest aan 30%. De terugbetaling van de hoofdsom (het bedrag dat aan de emittent is ‘uitgeleend’) is normaal niet belastbaar. Alle terugbetalingen die de inschrijvingsprijs overschrijden, worden voor belastingdoeleinden beschouwd als belastbare interest. Een belegger tekent bijvoorbeeld in voor 98 op een obligatie met nominale waarde 100. Indien op vervaldag het bedrag van 100 euro wordt terugbetaald, wordt het verschil (2) beschouwd als belastbare interest. De taks op beursverrichtingen (TOB) tegen het tarief van 0,12% is normaal verschuldigd op de aankoop en wederverkoop van obligaties op de secundaire markt.

Trackers

Een ’tracker’ of ETF is niet onder te brengen in een precieze fiscale categorie. De fiscale regeling van trackers hangt af van de juridische vorm. Gaat het om een overeenkomst of een fonds? Is er een uitkering voorzien? Afhankelijk van de situatie kan de uitkering worden belast of volgt de tracker de fiscale regeling die overeenstemt met het juridische statuut ervan, bijvoorbeeld het statuut van fonds.

De MiFID-richtlijnen

Al geruime tijd worden Europese beleggers door de Europese MiFID-richtlijnen beschermd tegen zichzelf en tegen willekeur en misbruik in de financiële wereld. Een goede zaak. MiFID, voluit Markets In Financial Instruments Directive, is een Europese richtlijn die beleggers beschermt bij hun beleggingen en contacten met financiële instellingen bij beleggen. Onder meer omdat beleggers door een gebrek aan kennis soms grote risico’s nemen, de kostenstructuur bij beleggingen door tussenpersonen onvoldoende transparant is, enzovoort.

De MiFID-richtlijn geldt voor specifieke financiële producten, zoals aandelen, obligaties, afgeleiden, beleggingsfondsen en verzekeringsproducten. Pas na het toepassen van de MiFID-richtlijn – het invullen van een vragenlijst over risicoappetijt, kennis en ervaring over beleggen – mogen financiële instellingen (banken, vermogensbeheerders, online beleggingsplatformen…) beleggingsadvies verstrekken, aankoop- en verkooporders in financiële producten plaatsen en de portefeuille van een klant-belegger beheren.

De MiFID-richtlijn stelt drie beginselen voorop voor ondernemingen die beleggingsdiensten verstrekken:

? zich op loyale, billijke en professionele wijze voor de belangen van de klant-belegger inzetten;

? correcte, duidelijke en niet-misleidende informatie bezorgen;

? en diensten verlenen die specifiek op de situatie van de klant-belegger zijn afgestemd.

Met de vragenlijst van de MiFID-richtlijn kun je ook het risicoprofiel van de belegger bepalen: van defensief, over neutraal, tot offensief. Financiële instellingen hanteren soms andere benamingen, bijvoorbeeld dynamisch in de plaats van offensief. De criteria van de richtlijn volgens MiFID I werden in januari 2018 verscherpt naar MiFID II.

MiFID II. Europa beschermt de belegger.
MiFID II. Europa beschermt de belegger.© Getty Images/iStockphoto

MiFID II na MiFID I

MiFID II bevat maatregelen ter versterking van de eerdere bescherming van beleggers:

? striktere regels voor de verkoop van complexe producten;

? striktere procedures om ervoor te zorgen dat de juiste producten bij het gepaste doelpubliek terechtkomen (product governance);

? invoering van een nieuw soort beleggingsdienst: onafhankelijk beleggingsadvies;

? beperkingen op commissies die financiële instellingen kunnen betalen en ontvangen als zij beleggingsdiensten verstrekken;

? versterkte zorgplicht voor verleners van beleggingsdiensten;

? betere informatieverstrekking aan de klant;

? meer transparantie over kosten;

? meer vorming en opleiding voor het personeel;

? striktere sancties en nieuwe bevoegdheden voor toezichthouders;

? betere identificatie van opdrachtgevers van financiële transacties om marktmisbruik sneller op te sporen;

? striktere regels voor telefoongesprekken en elektronische communicatie in het kader van beleggingsdiensten.

(Bron: Febelfin)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content