‘Beleggen is niet hetzelfde als speculeren’

Banque de Luxembourg in Sint-Martens-Latem.

Vermogensbeheer is niet iets wat u zomaar aan het toeval overlaat. Voor een succesvol beheer van uw vermogen moet u rekening houden met een aantal onwrikbare principes, basisprincipes om uw vermogen op termijn te laten groeien. De experts van Banque de Luxembourg leggen u uit welke regels u moet volgen en welke valkuilen u moet vermijden om de complexiteit van de markt het hoofd te bieden.

Om te beginnen: wat is de Banque de Luxembourg?

DAVID SCHMIDT: Banque de Luxembourg is een toonaangevende private bank van het Groothertogdom Luxemburg. We vierden vorig jaar onze 100e verjaardag en we zijn ook al tien jaar actief in België en vijf jaar in Vlaanderen: vanuit onze private banking centers in Sint-Martens-Latem en Brussel bieden we onze Belgische privécliënten en ondernemers toegang tot onze expertise in private banking.

Wat onderscheidt u van andere private banken in België?

DAVID SCHMIDT: Banque de Luxembourg is een volledig private en onafhankelijke bank, het soort van instituut waar er steeds minder van zijn in België en in Europa. Wij begeleiden onze cliënten op lange termijn, met pragmatisch en verantwoord advies tijdens elke belangrijke levensfase. De bank werd overigens al bekroond voor de kwaliteit van zijn beleggingsstrategie, met principes die zeer nauwgezet worden toegepast.

Hoe werkt die aanpak?

DAVID SCHMIDT: Onze specialisten selecteren kwaliteitsaandelen tegen de juiste prijs, want het is altijd de prijs die het toekomstig, rendement bepaalt. Ze identificeren bedrijven met een groeipotentieel dat de moeite waard is, niet op korte termijn maar over een langere periode. Het gaat om ondernemingen die een concurrentievoordeel hebben en de nodige investeringen doen. Beleggen in kwaliteitsaandelen tegen een gunstig tarief is de beste manier om uw vermogen op lange termijn te laten groeien. Op die manier kunt u de wisselende marktomstandigheden doorstaan en bent u gewapend tegen zware crisissen.

Hoe begint men met beleggen en wat zijn de belangrijkste principes?

STEVEN MAERTENS: De eerste stap is het bepalen van uw beleggingsprofiel: wat zijn uw mogelijkheden en welk risico wenst u te nemen? In het eerste geval gaat het om een objectief gegeven, het tweede is uiterst subjectief, omdat iedereen een persoonlijke opvatting heeft over wat een aanvaardbaar risico is. Onze behoeften en prioriteiten evolueren in de loop van de tijd en daarom moet u uw beleggingsprofiel herzien bij elke belangrijke levensfase. Beleggen improviseert u niet zomaar, er zijn een aantal principes waar u niet van mag afwijken: u moet een goed gespreide beleggingsportefeuille opbouwen in functie van uw risicoprofiel, u moet altijd op lange termijn denken en blijven investeren tijdens de looptijd. Daarom is het belangrijk om enkel in kwaliteitsaandelen te beleggen.

David Schmidt, Managing Director, Banque de Luxembourg Belgium.
David Schmidt, Managing Director, Banque de Luxembourg Belgium.

Welke valkuilen moet men vermijden?

STEVEN MAERTENS: Beleggen is niet hetzelfde als speculeren. Maar veel investeerders laten zich soms verleiden door trendy beleggingen waarover iedereen spreekt. Vaak gaat het om jonge veelbelovende bedrijven, maar hun waardering is alleen maar gebaseerd op een groeiverwachting. Daardoor zijn ze bij de minste tegenslag uiterst kwetsbaar. Bovendien zijn dat soort aandelen vaak ook duur.

Wanneer moet men gaan beleggen?

STEVEN MAERTENS: Er is geen standaard moment waarop men moet beginnen met beleggen. Het is raadzaam om zo regelmatig mogelijk te investeren en er zo vroeg mogelijk aan te beginnen. Hoe regelmatiger u belegt, hoe meer voordeel u haalt uit de samengestelde interesten. En hoe meer u belegt over een lange periode, hoe meer u de inherente risico’s van uw investeringen vermindert. Zeker wanneer u in aandelen belegt die de beste rendementsperspectieven bieden, maar hou deze regel altijd voor ogen: investeer in solide bedrijven die geen kans maken om in moeilijkheden te raken of zelfs failliet te gaan wanneer er een financiële crisis zou toeslaan.

Waarom benadrukt u het belang om te blijven investeren?

DAVID SCHMIDT: Mensen hebben de neiging om op de markt te willen anticiperen. Maar die is zeer wisselvallig en moeilijk te voorspellen op korte termijn. We zagen daar recent nog een voorbeeld van toen in de lente van 2020 de financiële beurzen wereldwijd in elkaar stuikten maar zich snel opnieuw herstelden, tot grote verrassing van veel waarnemers. Wanneer u beslist om u uit de markt terug te trekken, moet u twee keer gelijk hebben: op het moment dat u zich terugtrekt, maar ook op het moment dat u erin bent gestapt. De geschiedenis toont aan dat na een crisis het herstel van de koersen zich over het algemeen snel inzet. Dat betekent in de praktijk dat u niet mag toegeven aan de paniek, op het moment dat alles negatief lijkt te evolueren. Het is een beetje het omgekeerde van een periode van euforie, waarin onze menselijke natuur er ons bijna onweerstaanbaar toe aanzet om steeds meer rendement te willen halen.

Steven Maertens, Head of Flemish market, Banque de Luxembourg Belgium.
Steven Maertens, Head of Flemish market, Banque de Luxembourg Belgium.

Hoe kan men ervoor zorgen dat zijn beleggingen bijdragen aan een betere wereld?

STEVEN MAERTENS: Voor de bepaling van kwaliteitsaandelen hebben we de voorbije jaren aan onze selectiestandaarden criteria inzake milieu, maatschappij en governance toegevoegd. Daardoor zal het duurzame karakter van de kwaliteitsondernemingen die we selecteren steeds meer aan belang winnen. Meer nog, mochten we daar geen rekening mee houden, zou dat steeds meer een risico inhouden in het licht van de snel veranderende maatschappij. Wij engageren ons eveneens tegenover onze cliënten om de principes van maatschappelijk verantwoord beleggen na te leven en zo een bijdrage te leveren aan een betere wereld.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content