‘Beleggen in goud is als een brandverzekering’

Didier Pollefeyt

Wie tegenwoordig hoge spaarrentes belooft, mag u gerust wantrouwen, zegt econoom Bart Van Craeynest. ‘De beste oplossing is een combinatie van allerlei risico’s, van aandelen tot goud en vastgoed.’

Een collega van me spaart bij BNP Paribas in Turkije: haar geld zou daar maar liefst 17 procent opbrengen. Klopt dat?(Marleen Geyzen, Antwerpen)

BART VAN CRAEYNEST: In Turkije ligt de rente veel hoger dan bij ons, dat klopt, maar 17 procent lijkt me extreem hoog. De officiële basisrente van de Turkse nationale bank ligt op 8,5 procent. Dat klinkt nog altijd aanlokkelijk, maar het heeft nadelen. Om te beginnen spaar je dan in de lokale munt, de Turkse lira. Die is niet stabiel: de voorbije vier jaar is hij 30 procent in waarde gezakt tegenover de euro. Voorts is de kwaliteit van de Turkse banken soms twijfelachtig, en de overheid geeft er ook minder bescherming wanneer het misloopt.

Ik las laatst over de ‘Boglehead’-strategie, genoemd naar de Amerikaanse zakenman John C. Bogle. Daarbij werk je op lange termijn met een indexfonds. Kan dat in België, en wat zijn de voor- en nadelen? (Golem Stammen, Drongen)

VAN CRAEYNEST: Beleggen in een indexfonds kan zeker in ons land: je koopt dan een aandelenfonds dat de hele markt volgt – in ons geval de Bel-20. Dat is een optie wanneer je geen zin hebt om zelf actief je aandelen te beheren en op zoek te gaan naar de ‘winnaars’ op de markt. Het pluspunt is dat de kosten vrij laag zijn. Maar daartegenover staat een gebrek aan flexibiliteit. Zeker als de economie twijfelt, zoals vandaag, zijn indexfondsen minder aangewezen: er zitten nu ook veel verliezers in de index.

De Nationale Bank van België maant Ethias aan om komaf te maken met de First-rekening en zo financieel stabieler te worden. Als we niet anders kunnen dan uit die formule te stappen, wat raadt u dan aan? (Marie-Jeanne Hoeybergs, Neerpelt)

VAN CRAEYNEST: Ethias is inderdaad op zoek naar manieren om het gegarandeerde, zeer hoge rendement van zijn First-rekening toch te verlagen. Als dat lukt en u zoekt andere manieren om uw geld te beleggen, moet u rekening houden met twee dingen. Eén: zulke hoge, gegarandeerde rentevoeten vindt u niet meer. Wie geen risico neemt, heeft 0 procent rente. Twee: als u wél risico’s neemt, bekijk dan goed wat u aankunt. Wij raden mensen aan om verschillende risico’s te combineren: obligaties, aandelen, opkomende markten, vastgoed…

In de VS bieden heel wat financiële instellingen producten aan met een brutorendement van rond de 10 procent. Het gaat bijvoorbeeld om REIT’s of Real Estate Investment Trusts. Waarom bieden onze financiële instellingen dat niet aan? (Jerrie Vermeulen, Zwevegem)

VAN CRAEYNEST: Zulke producten bestaan bij ons wel degelijk. Over die REIT’s gesproken: bepaalde spelers hebben een portefeuille met verhuurd vastgoed, waarvan beleggers een aandeel kunnen kopen. Zij kunnen dan een deel van de huurinkomsten zien terugvloeien. Dat systeem heb je ook in de mijnbouw of bij tolwegen: je investeert en krijgt een deel van de opbrengst. Maar u moet goed oppassen: de huurmarkt kan bijvoorbeeld in elkaar storten, net als de grondstoffenmarkt.

Vraag van de week

Wat zijn de vooruitzichten voor goud, en op welke manier kun je er het best in beleggen? (Wim Annerel, Lokeren)

VAN CRAEYNEST: Sinds begin dit jaar is de goudprijs weer met 20 procent gestegen, na een paar moeilijke jaren. Maar het is moeilijk om iets over de vooruitzichten te zeggen. Voor de korte termijn lijkt goud me geen verstandige belegging. Bekijk het eerder als een brandverzekering: goed om in je portefeuille te hebben, maar je wilt er toch ook niet te veel in investeren. De geschiedenis leert dat goud het altijd goed doet als het monetaire beleid kwakkelt. Als centrale bankiers vreemde dingen doen, zoals nu met het ‘gratis geld’, gaat de goudprijs omhoog. Maar als de economie aantrekt, zal goud weinig opbrengen.

Moet de godsdienstles religieuzer worden? Stel uw vraag aan DIDIER POLLEFEYT, professor theologie aan de KU Leuven.

Mail uw vragen naar mijnvraag@knack.be en maak kans op een boekenbon van Standaard Boekhandel ter waarde van 20 euro.

Stefanie Van den Broeck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content