Leo was een veertiger en een gedreven commercieel manager toen een ziekte zich ging nestelen in zijn hoofd. Pas vele jaren en omzwervingen in de medische wereld later kreeg hij de correcte diagnose: frontotemporale dementie, een vorm van (jong)dementie die minder bekend is dan alzheimer, maar de persoon en zijn naasten niet minder beproeft. Te jong voor dementie is de openhartige getuigenis van Ingrid Van Spittael, over het lief en leed dat ze met haar man Leo deelde, vanaf de eerste tekens van zijn ziekte tot aan zijn overlijden op 63-jarige leeftijd. Dit beklijvende, gedetailleerde relaas steekt lotgenoten een hart onder de riem en illustreert treffend hoe zorgverleners en ondersteunende (overheids)maatregelen echt het verschil (zouden kunnen) maken.

- Te jong voor dementie. De strijd van een vijftiger met frontotemporale dementie. De partner vertelt. Ingrid Van Spittael, Uitgeverij Het Punt, 2019, 218 blz., ISBN 9789460794834.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.