Beestenvirussen

© Xiao Yijiu / BelgaImage

In de Chinese stad Wuhan worden de grote middelen ingezet om in recordtempo een nieuw ziekenhuis te bouwen voor de opvang van mensen die besmet zijn met het coronavirus. Het ziekenhuis zal 1500 bedden tellen en moet tegen 5 februari klaar zijn.

Het is al de derde keer in twintig jaar dat een coronavirus in China de sprong maakt van wilde dieren naar de mens. Dat gebeurde eerder in 2002 met het SARS-virus (774 doden) en in 2012 met het MERS-virus (855 doden). Nu is er een nog naamloos derde virus, waarvan het aantal besmettingen – en doden – snel toeneemt.

Terwijl de Chinese autoriteiten in 2002 de epidemie verborgen probeerden te houden, speelden ze nu meteen open kaart en grepen drastisch in. Doortastende maatregelen, zoals het afsluiten van miljoenensteden, moeten een grootschalige verspreiding voorkomen.

Volksgezondheidsexperts zijn er als de dood voor dat een virus uit dieren plots besmettelijk en dodelijk wordt voor mensen. Het zou in het slechtste geval een wereldwijde catastrofe kunnen veroorzaken.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content