De Noord-Syrische provincie Idlib kreunt onder bombardementen. Idlib is het laatste rebellenbolwerk dat nog niet werd heroverd door het regime van president Bashar al-Assad. Samen met zijn Russische bondgenoten bestookt Assad Idlib met vatbommen, gevuld met explosieven en granaatscherven. ‘Iedere dag horen we de doffe dreunen van de vatbommen’, zegt Mohammed Kaadouni, inwoner van Saraqib, een stadje in Idlib. ‘Er doen allerlei geruchten de ronde over een nakend grondoffensief, daar zijn we heel bang voor.’

Vorig jaar sloten Rusland en Turkije een akkoord dat Idlib uitriep tot gedemilitariseerde zone, maar daar houden de strijdende partijen zich niet langer aan, ondanks lopende vredesgesprekken in Kazachstan. De escalatie leidt tot een nieuwe vluchtelingenstroom richting Turkije, dat zijn grens gesloten houdt. Volgens de Verenigde Naties dreigt ‘een humanitaire ramp’.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content