JOHN CROMBEZ ROEPT OP NIET TE LUISTEREN NAAR PAUL D’HOORE

Het opiniestuk van SP.A-senator John Crombez dat de krant De Morgen vorige week publiceerde, loog er niet om: ‘Luister niet naar Paul D’Hoore’, was de pittige titel. Daarin pakte Crombez ‘de financiële televisiepredikanten’ hard aan, met D’Hoore als bekendste voorbeeld. Omdat ze volgens hem met misleidende informatie ‘goede huisvaders verleiden om hun geld opnieuw in risicovolle aandelen te stoppen’. Hij pleit ook voor strenger toezicht op analisten als D’Hoore. In het Canvasprogramma Phara kreeg de socialist een vertoornde Paul D’Hoore tegenover zich, die stelde dat hij verkeerd geciteerd werd en zijn publiek altijd al aangeraden heeft ‘verstandig te beleggen’. Beelden toonden aan dat hij inderdaad onlangs had gezegd dat de beurs opnieuw een lonend alternatief is voor het spaarboekje, maar dat lag volgens D’Hoore aan het format van De Zevende Dag.

DRAGAN DJILAS OPENT HET EERSTE ROMAMUSEUM IN DE BALKAN

De Roma-zigeuners zijn in de Balkan een van de meest gediscrimineerde bevolkingsgroepen. Hoogst opmerkelijk dus dat in de Servische hoofdstad Belgrado nu toch het eerste museum in de regio komt rond de Roma. Directeur Dragoljub Ackovic vertelde aan persagentschap IPS dat hij met het initiatief vooral de diepgewortelde vooroordelen over de Roma wil bestrijden. Bezoekers kunnen er kennismaken met de wereld van de zigeuners, hun talen en hun geschiedenis. De burgemeester van Belgrado, Dragan Djilas schaart zich achter het initiatief. Hij stelde bij de opening dat er geen twijfel over bestaat dat de Roma een grote bijdrage hebben geleverd aan de cultuur van Belgrado.

MARGOT KÄSSMANN VROUW AAN HET HOOFD VAN DE LUTHERSE KERK

De komende zes jaar leidt de populaire bisschop Margot Kässmann (51) de Duitse lutheranen. Ze werd volgens de website Kerknet.be als enige kandidaat vlot verkozen op de synode van de lutherse Kerk, en is meteen ook de eerste vrouw die de eer krijgt. Bovendien is ze gescheiden, maar tegen de verwachtingen in heeft dat haar verkiezing niet bemoeilijkt. De bisschop van Hannover is doctor in de theologie, en bij de vorige verkiezing moest ze nog nipt bisschop Wolfgang Huber laten voorgaan. Kässmann was in 1999 al de jongste ooit om in Duitsland lutherse bisschop te worden, en omdat ze een graag geziene gast is in tv-talkshows, wordt ze vaak ‘de popbisschop’ genoemd.

FRANCINE KATZ KLAAGT HET GLAZEN PLAFOND BIJ AB INBEV AAN

In de Verenigde Staten was Francine Katz als chef communicatie jarenlang hét gezicht van bierbrouwer Anheuser-Bush. Bovendien was ze de eerste vrouw die lid mocht worden van de directie van de biergigant. Maar vandaag blijkt dat achter dat sprookje ook een harde realiteit steekt. Katz heeft ontdekt dat ze al die jaren veel minder verdiende dan haar mannelijke collega-directeurs, en zelfs nog de helft niet kreeg van wat haar mannelijke voorganger voor dezelfde functie opstreek. Daarom trekt de ooit zo loyale verdedigster een jaar na haar opstappen naar de rechtbank om haar ex-werkgever aan te klagen, die intussen AB Inbev is geworden. Ze eist een schadevergoeding voor de discriminatie, plus achterstallig loon.

Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content