MANUEL DE LOS SANTOS TOPGOLFER OP ééN BEEN

In 2003 raakte de jonge profhonkballer Manuel de los Santos van de Toronto Blue Hays betrokken bij een zwaar verkeersongeval. De grote belofte uit de Dominicaanse Republiek verloor daarbij zijn linkerbeen, maar niet zijn competitieve ingesteldheid. De los Santos verhuisde met zijn vrouw naar Frankrijk,en ontdekte daar een nieuwe sport waarin hij opnieuw de top wil bereiken: golf. Vandaag is hij 25, en steunend op zijn rechterbeen en zonder prothese verbluft hij momenteel in elke wedstrijd waaraan hij deelneemt. Hij speelt momenteel met handicap 3. Golfkenners staan verstomd hoe De los Santos met slechts één been in staat is om het juiste evenwicht te vinden. Zijn grote droom is nu profgolfer te worden, vertelde hij aan The Times bij zijn eerste deelname aan het Alfred Dunhill Links Championship in Schotland, het enige toernooi in Europa waar amateurs het tegen profs kunnen opnemen.

RAF TERWINGEN WIL SEKSUELE HANDELIN-GEN TOELATEN VANAF 14

Een jongere kan in ons land al instemmen met seks vanaf veertien jaar. Vreemd genoeg kan men volgens de wet op die leeftijd wel nog niet instemmen met strelingen of andere seksuele handelingen zonder penetratie. Dat mag pas vanaf zestien. Heel wat juridische experts pleiten er daarom al lang voor om het seksuele strafrecht aan te passen aan de huidige maatschappij en de lat in beide gevallen op veertien te leggen. Maar nu pas komt er ook parlementair initiatief dat daarop aandringt, en wel van Kamerlid Raf Terwingen (CD&V). Hij wil dat jongeren voortaan seksueel volledig meerderjarig zijn vanaf hun veertiende. Het Grondwettelijk Hof buigt zich intussen ook over de kwestie.

MOHAMMED TANTAWI BANT DE NIKAB

De Al-Azharuniversiteit is de meest prestigieuze onderwijsinstelling van de soenni-tische islam, en haar grootimam sjeik Mohammed Tantawi is een van de invloedrijkste soennitische geestelijken. Dat uitgerekend hij de nikab, een gezichtssluier die enkel de ogen vrijlaat, verbiedt bij studentes, is een statement dat in de hele Arabische wereld deining veroorzaakt. ‘De gezichtssluier is niet noodzakelijk in de islam’, legde de imam uit aan het tv-station Al-Arabiya. De Egyptische minister van Hoger Onderwijs, Hani Helal, steunt Tantawi, maar een groep meisjes die om hun nikab geweigerd werden aan Al-Azhar begon meteen aan een vurige betoging op de campus. Verscheidene vooraanstaande moslimgeleerden reageerden ook ontzet, en geen enkele andere universiteitin Egypte volgt voorlopig.

ROBERT THOMAS GEEFT OORLOGSSOUVENIRS TERUG

64 jaar geleden was Robert Thomas een achttienjarige Amerikaanse soldaat die in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden veroverde gebieden in Duitsland inspecteerde. Hij stootte daarbij op een gesloten zoutmijn waarin anderhalf miljoen boeken in veiligheid waren gebracht. Thomas rapporteerde dat toen netjes aan zijn oversten, maar nam ook twee waardevolle wetboeken uit de zestiende eeuw mee naar huis als souvenir. Afgelopen week liet hij ze alsnog terugbezorgen aan de Duitsers, na een voorzet van een archivaris van de US National Archives. Thomas (nu 83) drukte daarbij de hoop uit dat andere veteranen hem zullen volgen.

Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content