SARAH FERGUSON FILMDE UNDERCOVER IN TURKIJE

Met een zwarte pruik en een hoofddoek op heeft Sarah Ferguson, de hertogin van York, undercover een reportage gedraaid in een staatsweeshuis in Turkije. Wat volgde was niet fraai, want Fergie bracht onder meer op hun bed vastgebonden en verwaarloosde Turkse weeskinderen in beeld. Haar dochter Eugenie, vijfde in lijn voor de Britse troonopvolging, presenteerde mee de documentaire, die afgelopen november al werd vertoondin het ITV1-programma Tonight. De Turkse regering is de actie echter nog niet vergeten, en heeft vorige week de uitlevering gevraagd van de ex van de Britse prins Edward. Turkije stelt dat ‘de kwade bedoelingen van mevrouw Ferguson duidelijk zijn’. Als het Turkse ‘verzoek tot wederzijdse juridische bijstand’, de eerste stap in het uitwijzingsproces, wordt toegestaan, zal de Britse politie de hertogin eerst verhoren.

JEAN-LUC DEHAENE BEWAAKT FINANCIËLE FAIR PLAY

De voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA, Michel Platini, waarschuwt al langer dat de verliesgevende toestand van vele Europese voetbalclubs niet houdbaar is. Daarom heeft de UEFA, met goedkeuring van de clubs, een strijdplan ontwikkeld om binnen de drie jaar de balansen van alle clubs weer in evenwicht te brengen. De speerpunt van dat plan is een onafhankelijk panel, dat zal worden geleid door de Belgische ex-premier Jean-Luc Dehaene (CD&V). Dehaenes team van juristen en bedrijfsleiders zal erop toezien dat de clubs niet meer uitgeven dan ze kunnen genereren. En wie die financiële fair play vanaf het seizoen 2013-2014 niet kan garanderen, riskeert sancties, zoals boetes of uitsluiting van de Europese competities. Volgens Dehaene werd aan hem gedacht omdat hij ‘een onafhankelijke persoon uit een klein voetballand is’.

MICHAEL SANDEL DOCEERT VIA INTERNET EN TV

Sinds 1980 al geeft professor Michael Sandel het vak ‘On Justice’ aan de vermaarde Harvard University. Het groeide uit tot het drukst bezochte college. Maar binnenkort kan iedereen meegenieten van zijn redenaarskwaliteiten en zijn gesmaakte uiteenzetting over morele dilemma’s. Zijn lessenreeks werd in 2005 opgenomen, en zal vanaf volgende week te zien zijn op de Amerikaanse publieke tv-zender WGBH. Er werd ook een speciale website ontwikkeld, www.justiceharvard.org, waarop de rest van de wereld het college kan volgen, de besproken teksten kan herlezen en het debat kan voortzetten.

LAYLA MANDI CREËERT HALAL COSMETICA

De Canadese make-upartieste Layla Mandi zorgt dezer dagen voor controverse met wat ze verkoopt als ‘een primeur in de Arabische wereld’: de eerste cosmetica die halal is. Net zoals strikte moslims kiezen voor voeding die komt van dieren die volgens hun wijze geslacht zijn, willen ze volgens Mandi ook cosmetica die aan de strengste islamitische wetten voldoet. En in de meeste schoonheidsproducten zitten alcohol en van varkensvlees afgeleide producten zoals gelatine, legde de Canadese uit aan de nieuwszender Al-Arabiya. Dus komt zij met een eigen cosmeticalijn, OnePure, die moslima’s garandeert dat alles halal is. Mandi krijgt echter tegenkanting van Arabische specialis-tes, die haar verhaal afdoen als een marketingtruc. Volgens hen is de alcohol in cosmetica niet puur, waardoor het geen probleem vormt.

Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content