MARC UYTTENDAELE SCHRIJFT FICTIESERIE OVER JUSTITIE

Vorige week dinsdag was op RTBF-zender La Une de eerste aflevering te zien van A tort ou à raison, een fictiereeks waarvan het scenario is geschreven door Marc Uyttendaele, advocaat en man van PS-vicepremier Laurette Onkelinx. De serie wil een realistische inkijk geven in de Belgische justitie, en draait rond vier personages: een advocate, een onderzoeksrechter, een journalist en een politieman. Als deze pilootaflevering (geïnspireerd op de verstikking van de illegale Semira Adamu in 1998) aanslaat bij het Waalse publiek, dan komen er nog drie dubbelafleveringen. Uyttendaele gaf ook toe dat zijn echtgenote, die gewezen minister van Justitie is, ‘kritisch advies’ heeft gegeven voor zijn pennenvruchten. De advocaat schreef eerder ook al een roman, Dix jours en février.

GERI HALLIWELL WIL GEWELD TEGEN VROUWEN STOPPEN

Volgens onderzoek in twee districten in Nepal zou meer dan 80 procent van de vrouwen er misbruikt worden door hun man. Geri Halliwell, ex-Spice Girl en VN-goodwillambassadrice, trok in Kathmandu een campagne op gang om het geweld tegen vrouwen in Nepal te stoppen. Ze ontmoette premier Madhav Kumar, die zijn steun uitsprak voor haar campagne, en ontmoette ook slachtoffers van verkrachtingen en vrouwen die van de prostitutie konden worden gered. Halliwell vroeg bovendien aandacht voor betere zorg in de kraamklinieken van Nepal. Volgens de VN heeft een Nepalese 1 kans op 31 om te sterven als ze een kind ter wereld brengt.

BETHANY SMITH DESERTEERT

Sinds de start van de laatste oorlog in Irak zouden naar schatting al 200 Amerikaanse militairen asiel hebben gezocht in Canada, maar soldaat Bethany Smith is voor zover bekend de eerste die dat doet vanwege homofobie in het leger. De 21-jarige lesbische vrouw zegt dat ze aanhoudend wordt gepest door medesoldaten, en zelfs doodsbedreigingen krijgt sinds haar seksuele geaardheid bekend raakte. Ze zou zelf om haar ontslag hebben gevraagd, maar dat zou geweigerd zijn omdat haar oversten haar naar Afghanistan wilden sturen. Ze is nooit gegaan, en zoekt nu vrijheid in Canada. Haar asielaanvraag werd afgewezen door het behandelende immigratiepanel, maar Smith gaat in beroep.

FEMKE HALSEMA NOEMT DE ISLAM EEN PROBLEEM

Met een interview in de Nederlandse krant De Pers heeft Femke Halsema, partijleidster van GroenLinks, de voorbije week heel wat ophef veroorzaakt. Opmerkelijk is dat de linkse politica in het gesprek erg harde taal spreekt over de islam. ‘Natuurlijk is de islam een probleem. Overigens met name de islam in combinatie met ongeletterdheid’, liet ze onder meer optekenen. Halsema verkettert ook de hoofddoek: ‘Ik zie het liefst elke vrouw in Nederland hoofddoekloos en volstrekt vrij.’ Het Tweede Kamerlid denkt er zelfs over haar kinderen van hun zwarte school in Amsterdam-Oost te halen. ‘Ik zet kinderen niet op school als sociaal experiment.’

Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content