MOHAMMED JAWAD WIL SCHADEVERGOEDING VAN DE VS

Volgens zijn familie was de jonge Afghaan Mohammed Jawad 12 jaar toen hij in 2002 in de beruchte Guantanamogevangenis belandde. Hij werd er destijds van beschuldigd dat hij een granaat had gegooid naar een Amerikaans militair voertuig, waardoor twee VS-militairen en hun tolk gewond raakten. Jawad zat zeven jaar vast in Guantanamo Bay, maar vorige maand beval een Amerikaanse rechter zijn vrijlating wegens gebrek aan bewijzen. Jawad wil nu de Amerikaanse regering vervolgen en eist een schadevergoeding. Zijn advocaat vertelde aan het persagentschap AP dat je volgens hem niet zomaar een onschuldige jongen zeven jaar van zijn vrijheid kunt beroven zonder dat achteraf te compenseren. Het Pentagon reageerde enkel met het bericht dat Jawad volgens de Amerikanen 17 was op het moment van zijn arrestatie.

FRANK DE BLEECKERE WEER EEN BELG IN DE SUPER CUP

De UEFA Super Cup is de jaarlijkse prestigestrijd tussen de winnaar van de Champions League en de UEFA Cup (nu Europa League). Dit jaar zijn dat het Spaanse FC Barcelona en het Oekraïense Shakhtar Donetsk, en hun titanenduel in het Stade Louis II in Monaco werd afgelopen vrijdag in goede banen geleid door de Belgische numero uno Frank De Bleeckere. Daarmee zorgt de topscheidsrechter weer voor een opsteker voor het geplaagde Belgische scheidsrechterskorps, want het was al van Alex Ponnet in 1983 geleden dat een Belg gevraagd werd om de Super Cup te fluiten. De Bleeckere werd in Monaco bijgestaan door lijnrechters Peter Hermans en Walter Vromans, en door Paul Allaerts als vierde scheidsrechter.

NICK TROOP SCHRIJFT DE PERFECTE BOWIE-HIT

266 liedjes van legende David Bowie. Dat was de afgelopen tijd het studieobject van de Britse gezondheidspsycholoog Nick Troop van de universiteit van Hertfordshire. In Bowies oeuvre onderzocht hij vooral het woordgebruik, en hoe dat in verband stond met het succes van het nummer in de hitparades. Troop stelde vast dat de songs die het goed deden, over positieve emoties en samenhorigheid gaan. Op basis van die analyse schreef de wetenschapper zelf een song, waarin hij de woorden verwerkte die Bowie door de jaren heen het meeste succes hebben opgeleverd. Het resultaat heet Team, Meet Girls; Girl, Meet Team. Of het ook echt een instanthit is, kunt u zelf beoordelen op videosite YouTube.

CHRIS HöLSKEN JAAGT OOK OP BELGEN

De Nederlandse zelfverklaarde pedofielenjager Chris Hölsken zorgde al voor heel wat ophef met zijn website www.stopkinderpornonu.com, die buurtbewoners wil waarschuwen voor pedofielen in hun omgeving. Voor het eerst heeft Hölsken nu ook de namen van vier Belgen op zijn site gepubliceerd. Aan persagentschap Belga legde hij uit dat het om vier mannen gaat die verdacht worden door de politie maar nog niet veroordeeld zijn. Hij baseert zich daarvoor op tips, die hij naar eigen zeggen goed heeft nagetrokken. Hölsken meldt op zijn website waar de geviseerde personen ongeveer wonen, binnen een straal van enkele honderden meters. Hij stelt ook expliciet dat hij niet met de Belgische justitie wil praten, en zich enkel aan de Nederlandse wetgeving wil houden.

Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content