KRIS CLERCKX BEWIJST EXPANSIEDRIFT VAN LEOPOLD II

In 1854 was Leopold II nog hertog van Brabant en kroonprins, en hij zou nog meer dan tien jaar moeten wachten om zijn vader op te volgen als Belgische koning. Maar hij barstte toen al van ambitie. Dat illustreert de Vlaamse journalist Kris Clerckx, die onlangs het boek Reizen in het spoor van Leopold II publiceerde. Clerckx vond in het Koninklijk Archief in Brussel bewijzen dat Leopold toen met een onrealistisch uitbreidingsplan voor het jonge België speelde: een militaire aanval op Nederland, het land waarvan België zich 24 jaar eerder had afgescheurd. Volgens Clerckx rekende hij daarvoor ook op steun van de katholieken in het zuiden van Nederland. Leopold stuurde zelfs spionagemissies om de sterkte van het Nederlandse leger af te wegen tegen het Belgische. Hij bedacht een aanvalsplan, maar daarvoor was Franse toestemming noodzakelijk. Die kwam er niet, wat meteen ook het einde van het plan betekende.

FATIMA ZAHRA MANSOURI WORDT BURGEMEESTER VAN MARRAKECH

Een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Marokko, de stad Marrakech, zal voor het eerst geleid worden door een vrouwelijke burgemeester. Fatima Mansouri (33) was de kandidate van de Partij voor de Authenticiteit en de Moderniteit, een pas vorig jaar opgerichte partij die de algemene winnaar werd van de lokale verkiezingen op 12 juni. Mansouri werd door de gemeenteraad van Marrakech met 54 tegen 35 stemmen verkozen boven aftredend burgemeester Omar Jazouli, hoewel haar partij er pas de tweede grootste is. Ze zal de tweede vrouwelijke burgemeester van Marokko zijn; Asmaa Chaâbi deed het haar al voor in Essaouira.

BART HAGEN EERSTE BLINDE RECHTER

Een voorbeeld voor andere visueel gehandicapten wil hij niet zijn, vertelde Bart Hagen (32) aan de krant De Standaard, omdat hij zijn ambt en zijn handicap los van elkaar vindt staan. Toch ging er heel wat aandacht naar de eedaflegging van de man uit Turnhout voor het Antwerpse hof van beroep afgelopen week: hij werd nu eenmaal de eerste blinde rechter van ons land. Hagen heeft er al een gerechtelijke stage van drie jaar bij het parket van Mechelen op zitten. De komende vijf jaar mag hij zitting hebben in alle rechtbanken van eerste aanleg in het rechtsgebied Antwerpen-Limburg. Om zijn ambt vlot te kunnen uitoefenen, kan Hagen rekenen op een assistent en worden zijn dossiers technologisch omgezet in gesproken tekst.

ISABELLE DURANT WORDT VICEVOORZITTER VAN HET EP

Veertien ondervoorzitters heeft het Europees Parlement om zijn voorzitter bij te staan in het leiden van de debatten. De komende ambtstermijn zal opnieuw een Belg die functie bekleden. Medevoorzitter van Ecolo Isabelle Durant, die op 7 juni verkozen werd voor het EP, krijgt de eer om de nog te verkiezen opvolger van parlementsvoorzitter Hans-Gert Pöttering te assisteren. De groene fractie, waar Ecolo toe behoort in het EP, heeft recht op een van die veertien zetels, en 41 van de 43 Europese groenen schaarden zich achter de voormalige Belgische vicepremier om die post in te vullen.

Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content