LIESBET VRIELEMAN BREEKT GLAZEN PLAFOND VAN VRT NIEUWS

De nieuwsdienst van de VRT heeft voor het eerst een algemeen hoofdredactrice. De 31-jarige Liesbet Vrieleman zal voortaan het college van hoofdredacteurs voorzitten, dat tot nu door mannen werd gedomineerd. Het college wordt ook gereduceerd van vijf tot drie leden. Naast zich krijgt Vrieleman Kris Hoflack als hoofdredacteur duiding en Wim Willems als hoofdredacteur nieuws. Siegfried Bracke en Pieter Knapen verlaten het college. Bracke wil weer presenteren, hij sprak daarover al met productiehuis Woestijnvis. Knapen, tot nu algemeen hoofdredacteur, gaat in een nieuwe functie over de kwaliteitszorg van de hele VRT waken. Liesbet Vrieleman is opgeleid als regisseur, en werkt sinds 1999 voor de openbare omroep. Ze begon als eindredactrice voor jeugdjournaal Karrewiet en de programma’s Koppen en Volt, en was tot nu hoofdredacteur verslaggeving.

LUC COSTERMANS SNELSTE BLINDE TER WERELD

Vijf jaar geleden werd de Belg Luc Costermans blind door een ongeval, maar dat heeft zijn ambitie niet gefnuikt, wel integendeel. ‘Ik wil bewijzen dat ook een blinde grenzen kan verleggen’, vertelde de gewezen amateurpiloot deze week in de krant De Standaard nadat hij alweer enkele wereldrecords had gevestigd. Hij racete rond Corsica, en zette daarbij in een speedboot zowel qua tijd (7 u. 51’04”) als qua afstand (435 kilometer) ’s werelds beste prestatie neer voor iemand zonder zicht. In 2006 maakte hij al de verste en de langste blinde vlucht met een eenmotorig vliegtuig, en vorig jaar zette hij het snelheidsrecord autorijden voor blinden op 308,7 kilometer per uur in een Lamborghini Gallardo.

MIKHAIL GORBATSJOV ZINGT VOOR RAISA

Op 20 september 1999 verloor Mikhail Gorbatsjov zijn vrouw Raisa. Ze overleed aan leukemie. Tien jaar later zorgt de voormalige Sovjetleider voor een opmerkelijk eerbetoon aan zijn echtgenote. Hij nam een cd op met de zeven Russische ballades die Raisa het liefste hoorde. Die zingt Gorbatsjov (78) zelf, begeleid op gitaar door rocker Andrej Makarevitsj. De opname is niet vrij te koop. Er bestaat maar één exemplaar van, dat werd geveild ten voordele van de stichting voor de bestrijding van leukemie bij kinderen, die Raisa zelf nog heeft opgericht. Op het benefiet waar de zangprestatie van Gorbatsjov onder de hamer ging, werd 3,3 miljoen euro bijeengebracht, waarvan 195.000 euro werd neergeteld voor de cd.

DENG YUJIAO IS VRIJGESPROKEN

Het mag een klein wonder heten dat de 21-jarige Chinese Deng Yujiao weer op vrije voeten is. Ze riskeerde de doodstraf, nadat ze vorige maand een locale functionaris van de Chinese Communistische Partij doodstak. Hij had haar tot seks proberen te dwingen in het hotel waar ze werkte, en om zich te verweren had Deng Yujiao met een mes uitgehaald. De Chinese overheid trachtte het verhaal stil te houden, maar via het internet groeide Deng de afgelopen weken uit tot een symbool van machteloosheid tegen het regime. De steunbetuigingen waren massaal en furieus. De rechter oordeelde uiteindelijk dat Deng enkel zichzelf had verdedigd, en sprak haar vrij op basis van verzachtende omstandigheden.

Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content