KOUROSH MOZOUNI (12) IS PRESIDENTSKANDIDAAT

Intussen zijn al meer dan 170 officiële kandidaten opgedoken die Mahmoud Ahmadinejad in juni willen opvolgen als president van Iran. Maar de meest opmerkelijke moet toch de twaalfjarige Kourosh Mozouni zijn. De jonge kandidaat pakt onder meer uit met een voorstel om het conflict in het Midden-Oosten op te lossen. Indien verkozen zou hij, na overleg met zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama, enkele eilanden op Hawaï kopen waar de Israëli zich mogen vestigen, ‘zodat de Palestijnen vredig op hun land kunnen wonen’. Voorts wil Mozouni ook de Iraanse vrouwen toelaten om te werken, tenminste als ze geen kinderen onder de vijf meer hebben. Hij schat zijn kansen bij de verkiezing positief in, maar zijn kandidatuur moet, net zoals alle andere, wel nog geëvalueerd worden. In 2005 overleefden slechts tien gegadigden de ‘morele criteria’.

TUVIT SHLOMI WINT ARABISCHE PRIJS

Sinds 1992 wordt jaarlijks de El Hizjra Literatuurprijs georganiseerd om korte verhalen en poëzie te bekronen. De prijs richt zich vooral op Arabische en Marokkaanse auteurs in Nederland en België. De erelijst oogt intussen mooi met onder meer Abdelkader Benali, Mohammed Benzakour en Fadoua Bouali. Dit jaar ging de prijs opvallend naar een dichteres met Israëlische roots. Laurea-te Tuvit Shlomi (28), in het dagelijkse leven persvoorlichtster bij het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). Ze bleek zich onder een pseudoniem ingeschreven te hebben met acht gedichten. Dat deed ze naar eigen zeggen om eerlijk beoordeeld te worden, maar dat was niet eens nodig. Ook na haar demasqué zag de organisatie geen graten in haar afkomst, integendeel. ‘Wij accepteren alle culturen’, klinkt het.

MIKE MASSIMINO TWITTERT ALS EERSTE UIT DE RUIMTE

‘Launch was awesome!’ (‘Lancering was fantastisch!) Die woorden van NASA-astronaut Mike Massimino misten de grandeur van die van maanpionier Neil Armstrong, maar ze waren evengoed een primeur. Massimino reisde vorige week naar de ruimte met het ruimteveer Atlantis voor reparaties aan de Hubbletelescoop, en wou de eerste zijn die ’twittert’ vanuit de ruimte. Via Twitter, de site voor korte berichtjes die goed op weg is de nieuwste internethype te worden, liet hij daarom zo snel mogelijk weten dat de lancering goed was verlopen, dat hij zich uitstekend voelt en begonnen is aan ‘het avontuur van zijn leven’. Mike Massimino’s verhaal is te volgen via twitter. com/Astro_Mike.

ZEYNEP FADILLIOGLU ONTWERPT ALS EERSTE VROUW EEN MOSKEE

Nooit eerder is in Turkije een moskee ontworpen door een vrouwelijke architect. Zeynep Fadillioglu mag nu met die traditie breken met haar Sakirinmoskee inIstanbul. De Turkse is internationaal gereputeerd en verdiende haar strepen met haar ontwerpen voor exclusieve hotels over de hele wereld. Ze kreeg deze kans van een rijke Arabisch-Turkse familie, die het gebouw opdraagt aan de overleden moeder. Dat dit geen problemen op-leverde, ziet Fadillioglu als een bewijs dat het niet klopt dat de islamwereld zich zou verzetten tegen gelijke rechten voor mannen en vrouwen. ‘Dat een vrouw een moskee kan bouwen, ontkracht dat’, vertelde ze de BBC.

Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content