BaanbrekersFRÉDÉRIC DEBORSU OVERNACHT IN HET JUSTITIEPALEIS

Om na te gaan hoe het gesteld is met de beveiliging van de Belgische gerechtsgebouwen, liet RTBF-journalist Frédéric Deborsu zich opsluiten in het Brusselse Justitiepaleis. Nadat het licht om 19.00 uur uitging, konden hij en zijn ploeg er ongestoord door de gangen dwalen. Deborsu liet zich ook filmen terwijl hij vrolijk enkele dossiers doorbladerde in de griffie. Ze maakten heel wat lawaai, maar ook daar bleek niemand op af te komen. Dezelfde stunt haalde hij ook nog uit in het gerechtsgebouw in Namen, met hetzelfde resultaat. Justitie geeft in een reactie toe ‘dat er nog veel werk aan de winkel is’.

RAMZAN KADYROV WIL DE POLYGAMIE TERUG

‘Neem een tweede vrouw als je dat wilt en als je je dat financieel kunt veroorloven.’ Het advies van de Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov in de overheidskrant Rossiyskaya Gazeta was niet mis te verstaan. Hij is ervan overtuigd dat polygamie nodig is in de Russische deel-republiek, ‘want we hebben meer vrouwen dan mannen’. Het advies van Kadyrov strookt met de plaatselijke islamitische traditie maar is in strijd met de Russische wet. Hij hoeft zich echter weinig zorgen te maken want het Kremlin laat de president veel toe, zolang hij het separatisme in de deelrepubliek maar onder controle weet te houden. Zelf houdt Kadyrov het voorlopig wel op slechts één echtgenote.

TOM GOEGEBUER IS EUROPEES KAMPIOEN GEWICHTHEFFEN

Veertig jaar na de legendarische Serge Reding werd in Boekarest voor het eerst weer een Belg Europees kampioen in het gewichtheffen. Tom Goegebuer deed dat in de categorie -56 kilogram. Hij won met een nieuw Belgisch record, waarvoor hij 115 kilo trok en 137 kilo stootte. Dat hij er pas op zijn 34e in slaagt om Europa’s beste te worden, ligt volgens Goegebuer voor een groot stuk aan de verstrengde dopingregels. Op de afgelopen Olympische Spelen in Peking werd hij nog dertiende. Na een jaar verlof zonder wedde zal de Europees kampioen zijn job weer oppikken als stralingsfysicus. ‘Voltijds sporten is een beetje eentonig’, zei hij daarover in De Standaard.

ANNA NOBILI RUILT LAPDANCE VOOR HEILIGE DANS

Op haar achttiende was de Italiaanse Anna Nobili al een ster in het nachtleven van Milaan. De sexy danseres trad er op in clubs en leidde naar eigen zeggen een leven van ‘seks en alcohol’. Maar dat alles liet ze achter zich, nadat ze bij een bezoek aan het schrijn van de Heilige Franciscus in Assisi ontdekte dat ze ‘echte liefde’ miste in haar leven. Daarom trad ze toe tot de Werkende Zusters van het Heilig Huis van Nazareth. Haar liefde voor het dansen is echter nooit verdwenen, ook al ruilde zuster Anna (38) dan haar beruchte lapdance in voor ‘heilige hedendaagse dansen’ in habijt, waarin ze nu ook lesgeeft. Haar kunde is blijkbaar ook de hoogste kerkregionen niet ontgaan, want ondanks haar verleden mocht Nobili met haar leerlingen tijdens de Goede Week optreden in de Santa Croce in Gerusalemme in Rome, in aanwezigheid van aartsbisschop Gianfranco Ravasi en enkele kardinalen.

Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content