CERRIE BURNELL WIL ROLMODEL ZIJN

De Britse openbare omroep BBC heeft al een tijdje een fonds om mensen met een handicap op te leiden voor tv-werk. Dat leverde onlangs een eerste talentvolle presentatrice op, Cerrie Burnell (29), die met een halve rechterarm is geboren. Ze werd het gezicht van enkele programma’s op de digitale kinderzender CBeebies, maar al na enkele weken wekt dat controverse op. Negen officiële klachten ontving de BBC al van ouders die zeggen dat Burnell hun kinderen bang maakt. Op de website van haar programma komen ook veel positieve reacties, maar Burnell, moeder van een vierjarige dochter, is toch geschokt. ‘Kinderen zijn niet bang, ze zijn er net nieuwsgierig naar’, vertelde ze aan BBC News. Ze stelt ook dat ouders haar gerust mogen gebruiken om handicaps bespreekbaar te maken met hun kinderen.

MARC PAIRON STAAT MET POËZIE IN VLAAMSE BOEKENTOP

Sinds 1981 had de Antwerpse dichter Marc Pairon geen poëziebundel meer gepubliceerd, maar de terugkeer van de vijftigjarige ondernemer ging dit jaar niet onopgemerkt voorbij. Hij bracht in één klap vier dichtbundels uit, en dankzij een doordachte verkoopstrategie staat hij daarmee als eerste ooit met poëzie in de Vlaamse boekentop 100.De vier delen van De liefste liefdesverzen aller tijden hebben elk een stek ver-overd bij de beste vijftig, met Geluk zit soms in een klein koekje het hoogst op 23. De boekjes kosten amper 2 euro per stuk en zijn te vinden in krantenwinkels en grote ketens zoals Carrefour en Club, waar ze op displays worden uitgestald. Pairon liet maar liefst 35.000 exemplaren drukken.

AHMET TURK SPREEKT KOERDISCH

Onder impuls van de EU krijgt de Koerdische minderheid in Turkije dan wel steeds meer rechten, zoals eigen tv-programma’s, maar dat dit nog steeds gevoelig ligt, werd afgelopen week bewezen in het Turkse parlement. De Koerdische leider Ahmet Turk begon er een toespraak in het Turks, maar naar aanleiding van de Dag van de Moedertaal van de Unesco schakelde hij over op het Koerdisch. De Turkse staatstelevisie TRT haalde de live-uitzending prompt uit de ether. Koerdisch spreken in het Turkse parlement is immers verboden. Slechts één politica deed het hem ooit voor: Leyla Zana in 1991. Ze kreeg er tien jaar cel voor. Ahmet Turk zegt daar niet voor te vrezen omdat ook de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan onlangs Koerdisch sprak op tv.

REEM ASAAD WIL VROUWEN IN LINGERIEWINKELS

In Saudi-Arabië worden lingeriewinkels vandaag nog steeds bemand door uitsluitend mannelijke verkopers, en daar komt steeds meer protest tegen. De Saudische Reem Asaad trok daarom een campagne op gang op de netwerksite Facebook, en kreeg er zo veel bijval dat zelfs de lokale pers nu aandacht schenkt aan haar strijd. ‘Discussies over het gevoeligste deel van het vrouwelijke lichaam wil ik niet met een man voeren’, legde ze de BBC uit. Reem Asaad roept haar landgenotes daarom op tot een boycot van alle lingeriewinkels waar geen vrouwen werken. Opmerkelijk is dat de wet verkoopsters niet verbiedt in Saudi-Arabië, maar dat eigenaars geen mannen willen ontslaan.

www.knack.be/kanaal/mensen

Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content