Bakhtawar Bhutto Rapt voor haar moeder

I Would Take the Pain Away, zo heet het rapnummer dat de achttienjarige Bakhtawar Bhutto Zardari schreef voor haar moeder Benazir Bhutto, de vermoorde Pakistaanse ex-premier. Haar eigentijdse eerbetoon kwam op de Pakistaanse staatszender en gaat intussen de wereld rond via het videokanaal YouTube. Muzikaal hoogstaand is het nummer niet echt, maar het meisje verwoordt wel oprecht haar onbegrip over de aanslag die haar moeder het leven kostte: ‘How you wished me happy eighteen/ Awhole month in advance/ Because somehow you knew/ It would be your last chance.’ Bakhtawar studeert momenteel aan de universiteit van Edinburgh, en heeft al aangekondigd dat ze plannen heeft om een belangrijke rol te spelen binnen de partij van haar moeder, de PPP. Benazir Bhutto kwam om het leven op 27 december 2007.

Jonathan Evans Chef-MI5 spreekt

Voor het eerst in het 100-jarige bestaan van de Britse binnenlandse inlichtingendienst is de chef van de MI5 uit de schaduw getreden. Jonathan Evans staat sinds 2007 aan het hoofd van de dienst, en gaf afgelopen week een historisch interview aan de Britse pers. Er mochten geen fotografen bij het gesprek aanwezig zijn, maar Evans verspreidde wel zelf een foto waarop hij erg ontspannen en casual oogt. In het interview stelt hij onder meer dat het risico van terroristische aanslagen in het Verenigd Koninkrijk sterk is afgenomen, doordat in het laatste anderhalf jaar 86 terreurverdachten voorde rechter konden worden gebracht. Hij onthulde ook dat de Britse geheime dienst momenteel circa 2000 mensen in het oog houdt.

Tom Van de Weghe Krijgt excusesvan de Chinezen

Journalist Tom Van de Weghe, VRT-correspondent in China, heeft excuses gekregen van de lokale overheid van de Chinese provincie Henan voor een incident dat zich voordeed op 27 november 2008. Samen met twee medewerkers kreeg hij klappen van de lokale autoriteiten toen de ploeg een reportage probeerde te draaien over aids in China. In een brief bieden de Chinezen nu hun verontschuldigingen aan. ‘Wij voelen ons schuldig als we eraan terugdenken’, klinkt het volgens de VRT in de brief. Van de Weghe ontvangt ook een vergoeding van 150 euro voor de geleden schade en krijgt een deel van in beslag genomen beeldmateriaal terug. De journalist noemt de geste meer dan hij had verwacht.

Ahmed Aboutaleb Eerste allochtoneburgemeester

Hij was in oktober 2008 al gekozen door de gemeenteraad, en de voorbije week legde Ahmed Aboutaleb (47) ook de eed af als burgemeester van Rotterdam. Dat maakt hem de eerste burgemeester van Marokkaanse afkomst in Nederland en de eerste allochtone burgemeester van een grote stad in Europa. Voorheen was de PvdA-politicus ook al staatssecretaris van Sociale Zaken, en hij maakte naam als Amsterdams wethouder voor Sociale Zaken, Onderwijs en Integratie door zijn ferme standpunten over veiligheid en integratie. Hij is een van de strengst beveiligde politici van Nederland sinds hij na de moord op regisseur Theo van Gogh zeer scherp was voor immigranten die zich weigeren aan te passen.

Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content