Ella De Vries WORDT EERSTE VROUWELIJKE LIJNRECHTER

De hoogste Belgische voetbalklasse wacht straks een primeur. De Jupiler Pro League maakt na de winterstop kennis met Ella De Vries (31), die als eerste vrouw aan de slag mag als lijnrechter in eerste klasse. De Vries is wiskundelerares aan de topsportschool in Antwerpen, en is al grensrechter sinds haar achttiende. Ze mocht eerder al vlaggen op het EK voor min-19-jarigen in Frankrijk en op het WK voor meisjes -17 in Nieuw-Zeeland. Scheidsrechtersbaas Robert Jeurissen loofde haar in De Morgen vooral om haar snelheid, en benadrukte dat ze de stap naar de hoogste klasse mag maken op basis van haar kwaliteiten en goede quoteringen in tweede klasse. Maar hij geeft wel toe blij te zijn met onze eerste vrouwelijke arbiter, omdat in heel wat andere landen al veel eerder vrouwen zijn doorgestoten naar de hoogste afdeling.

Prinses Astrid KRIJGT PRIJS VOOR STRIJD TEGEN MALARIA

De Amerikaanse Malaria Foundation International heeft de Belgische prinses Astrid bedacht met een prijs voor haar inzet voor de strijd tegen de dodelijke infectieziekte malaria.Ze ontvangt daarvoor de ‘Royalty of the Year’-prijs. Astrid is sinds augustus 2007 speciaal vertegenwoordigster van Roll Back Malaria (RBM), een partnerschap van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Unicef, het VN-ontwikkelingsfonds UNDP en de Wereldbank. In die functie bezocht ze dit jaar Zambia. Vorig jaar trok ze ook al op missie naar Tanzania, en ook daar ging ze projecten ondersteunen die malaria bestrijden.

Herman Rosenblat VERZON ZIJN LIEFDESVERHAAL IN BUCHENWALD

Een half jaar lang had ze hem in leven gehouden, het onbekende meisje dat dagelijks een appel over het hek kwam gooien in concentratiekamp Buchenwald (bij Weimar) waar auteur Herman Rosenblat (nu 79) tijdens WO II gevangenzat. En jaren later werd hij wonderlijk met datzelfde meisje – Roma – gekoppeld voor een blind date, hij huwde met haar en woont na vijftig jaar nog steeds met haar samen in Florida. Een aandoenlijk liefdesverhaal waarmee Rosenblat al tot twee keer toe in de tv-show van Oprah Winfrey kwam. Uitgeverij Penguin zag er een roman in, Atlantic Overseas Pictures kocht zelfs de rechten voor de verfilming. Maar deze week spatte de zeepbel. Rosenblat moest schoorvoetend toegeven dat hij het verhaal uit zijn duim heeft gezogen, ook al zat hij ooit echt in Buchenwald. De bekentenis kwam er toen een medegevangene openlijk vragen was beginnen te stellen over de echtheid van het sprookje. Het boek komt er bijgevolg niet, maar de film wel.

Zhao Xijin CLAIMT GROOTSTE DINOVONDST OOIT

In de Chinese stad Zhucheng, in de provincie Shangdong, heeft een team onder leiding van paleontoloog Zhao Xijin van de Chinese Academie voor Wetenschappen naar eigen zeggen de meest omvangrijke vondst ooit aan fossielen van dinosaurussen gedaan. Volgens het Chinese staatspersbureau werden er intussen al meer dan 7600 fossielen gevonden, op een veld van 300 meter lang, tien meter breed en vijf meter diep. De resultaten van de opgravingen zijn nog niet gepubliceerd omdat het team verwacht nog meer resten van dinosaurussen te vinden. Volgens Zhao Xijin dateren de fossielen uit de periode dat de dinosaurussen al aan het uitsterven waren, en daarom hoopt hij meer te ontdekken over de nog steeds mysterieuze reden van hun verdwijnen.

www.knack.be/kanaal/mensen

Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content