Nujood Ali Scheidt op haar tiende

Het Amerikaanse magazine Glamour heeft Nujood Mohammed Ali uitgeroepen tot ‘vrouw van het jaar’. Het blad wil het tienjarige meisje uit Yemen eren, omdat het als eerste kindbruidje brak met de traditie van haar stam en erin slaagde om voor de rechtbank haar scheiding af te dwingen van de volwassen man aan wie ze in april was uitgehuwelijkt. Omdat haar 30-jarige echtgenoot haar sloeg en misbruikte, sloeg Nujood op de vlucht. Ze trok op eigen houtje naar de dichtste rechtbank om een scheiding aan te vragen. Hoewel de minimumleeftijd om te trouwen vijftien jaar is in Yemen, wordt tegen het gebruik onder de arme bevolking om kinderen uit te huwelijken niets ondernomen. Met de hulp van advocate Shada Nasser kreeg Nujood gelijk van de rechter, en ze mocht scheiden. Haar echtgenoot werd wel vrijgesproken, maar dankzij haar overwinning konden intussen nog enkele kindbruidjes hun lot ontvluchten.

Sherman Silber Realiseert eerste eierstoktransplantatie

Niets minder dan een medische wereldprimeur heeft dokter Sherman Silber van het Onvruchtbaarheidscentrumin het Amerikaanse St Louis gerealiseerd. Hij slaagde er als eerste in een volledige eierstok te transplanteren, bij een 39-jarige onvruchtbare Duitse. De identieke tweelingzus van de vrouw heeft al twee kinderen, en zij was bereid om een eierstok af te staan. Beiden wensen anoniem te blijven, maar Silber kon welmelden dat zijn patiënte afgelopen week in Londen moeder is geworden van een gezonde dochter. De primeur is alvast goed nieuws voor vrouwen die hun vruchtbaarheid bedreigd zien door een chemotherapie. Zij zouden een eierstok kunnen laten invriezen en later weer laten terugplaatsen. Maar dokter Silber stelde in The Telegraph ook dat het voor alle vrouwen mogelijk zal worden om op jonge leeftijd een eierstok te laten invriezen, en die pas tijdens de menopauze terug te plaatsen als ze klaar zijn voor het moederschap of hun carriè-re dat toelaat. Dat leidde in het Verenigd Koninkrijk meteen tot een hevige ethische discussie.

Benjamin Rosoux Leidde sabotageFranse tgv

De Franse politie arresteerde begin vorige week tien anarchisten wegens sabotage aan zes tgv-lijnen. Het weekend daarvoor waren aan diverse bovenleidingen blokken gewapend beton vastgemaakt, waardoor 160 treinen van Thalys en Eurostar zwarevertraging opliepen. Gsm-gesprekken na de sabotage-actie die de Franse politie kon afluisteren, deden de extreemlinkse groep de das om. Onder de opgepakte radicale activisten bevond zich ook een Belg, de geëmigreerde Waal Benjamin Rosoux (30), die volgens de krant De Morgen door de speurders als leider wordt aangeduid. Rosoux had in het Franse dorpje Tarnac, in het departement Corrèze, een groepje jonge gelijkgezinden rond zich verzameld. Tarnac, waar ze een kruidenierszaak uitbaatten, kende hen als très sympa, maar vanwege hun anarchistische gedachtegoed werden ze al langer gevolgd door de inlichtingendiensten.

Hannah Jones Weigert harttransplantatie

Sinds haar vijfde lijdt de Britse Hannah Jones (13) aan een zeldzame vorm van leukemie. Ze is terminaal, en om haar leven te verlengen wou het behandelende ziekenhuis in Hereford voor haar een harttransplantatie. Het meisje weigerde, omdat ze thuis waardig wil sterven. Het risico dat ze tijdens de operatie overlijdt, is immers groot; overleeft ze het wel, dan wacht haar opnieuw continue ziekenhuisopname en zware medicatie. Het ziekenhuis hield echter voet bij stuk en dreigde er zelfs mee het kind tijdelijk bij haar ouders weg te halen om de levensnoodzakelijke operatie te laten doorgaan. Een Britse rechter heeft nu besloten dat ze mag sterven. Hannah Jones overtuigde de directie van het ziekenhuis met een emotioneel betoog om niet meer in beroep te gaan.

Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content