Manuel Zelaya Eet meloen op CNN

Het Midden-Amerikaanse Honduras is traditioneel een bondgenoot van de VS, die tot in 2004 zelfs meestreed in Irak. Daar dreigt nu verandering in te komen, want de huidige president Manuel Zelaya heeft het steeds minder op de Amerikanen begrepen. Afgelopen week werd dat nog eens onderstreept, toen Zelaya zich boos maakte op de FDA, de Amerikaanse voedselwaakhond, die had gewaarschuwd dat de zoete meloenen uit Honduras mogelijk met salmonella besmet zijn. In een interview met CNN haalde hij daarom zo’n cantaloup boven, sneed ze doormidden en zette er vervolgens theatraal zijn tanden in. ‘Ik eet dit fruit zonder angst’, meldde hij trots. Zijn Venezolaanse ambtsgenoot Hugo Chavez, nooit te beroerd om de VS te jennen, bood meteen spontaan aan om alle overblijvende meloenen op te kopen. Een kleine wederdienst allicht voor het toetreden van Honduras deze week tot de Alba, de vrijhandelszone die Chavez heeft opgericht als alternatief voor de VS-gesteunde Alca.

Mieke Vogels Wil rusthuizen bouwen in Marokko

Groen!-voorzitster Mieke Vogels heeft een voorstel waarmee de problemen die nu optreden bij de gezinshereniging van allochtone families opgelost zouden moeten zijn. Volgens haar staan veel jonge allochtonen in ons land onder druk om hun zorgbehoevende ouders uit hun geboorteland te laten overkomen. ‘Om die spanning tussen de generaties te vermijden, zouden we zelf ouderenvoorzieningen kunnen bouwen in landen als Marokko.’ Ze reageert daarmee op het voorstel van minister van Asiel en Migratie Annemie Turtelboom (Open VLD) begin vorige week om de verdragen over gezinshereniging die België in de jaren zestig afsloot met Marokko en Turkije te herbekijken en strengere eisen te stellen aan wie om die reden naar ons land komt. Turtelboom oogstte daarmee weinig animo binnen de federale regering.

Yvan de Beauffort Countert de Gordel met de Bretel

Als Bloso zondag in de Vlaamse Rand rond Brussel voor de 28e keer de Gordel organiseert, zal in de hoofdstad ook voor het eerst ‘De Bretel van Brussel – La Bretelle de Bruxelles’ plaatsvinden. Dat is een initiatief van het Schaarbeekse gemeenteraadslid Yvan de Beauffort (LB). Hoewel de naam naar de Gordel lijkt te verwijzen, het moment waarop het plaatsvindt hetzelfde is en het ook om een wandel- en fietsparcours gaat, mag de Bretel volgens De Beauffort niet gezien worden als het Franstalige antwoord op de Gordel. Volgens hem is het een gezinsgebeuren dat de banden tussen Brussel en het achterland wil aanhalen. Hij geeft ook nog mee dat er voor een ander parcours is gekozen dan dat van de Gordel ‘om de sereniteit van beide initiatieven te waarborgen’, en zegt dat er geen politieke standpunten zullen worden ingenomen. Inschrijven kan op http://www.de-bretel.be/.

Renno Roelandt Roept ‘vuile zwarte’

De bekende trainer Paul Van Den Bosch, de man achter onder meer mountainbiker Sven Nys, zorgde bij zijn terugkeer van de Olympische Spelen meteen voor een fikse rel. Hij verhaalde op zijn blog (blog.sport.be/achterdescher-men) immers hoe de ondervoorzitter van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC), Renno Roelandt, zich gedroeg terwijl die de voetbalmatch Nigeria-België volgde op groot scherm op de Belgische ambassade in Peking. Roelandt zou daarbij meermaals ‘vuile zwarte’ hebben geroepen naar elke Nigeriaan die een overtreding maakte. Ook andere aanwezigen bevestigden dat relaas.Bij zijn terugkeer uit China ontkende Roelandt eerst, maar bood later toch maar zijn excuses aan. Naar eigen zeggen had hij zich wat laten gaan in zijn ‘supporterscommentaar’, maar is hij absoluut geen racist, wel integendeel. De ethische commissie van het BOIC gaat zich nu over de zaak buigen, net zoals het Centrum voor Gelijke kansen en Racismebestrijding.

Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content