Margarita Mbywangi Gewezen kindslaaf wordt minister

De nieuwe president van Paraguay, Fernando Lugo, lijkt vastberaden om een ommekeer te maken na de voorbije zestig jaar waarin de conservatieve Colorado-partij de touwtjes in handen had. Dat wil hij alvast onderstrepen door de aanstelling van Margarita Mbywangi (46) als minister van Inheemse Zaken. De nieuwe minister is zelf inheemse, van het Ache-volk, en werd als vierjarige uit de jungle ontvoerd om als slaaf te dienen voor grootgrond-bezitters. Ze werd verschillende keren doorverkocht. Toch leerde ze lezen en schrijven, en inmiddels studeert ze om haar diploma van de middelbare school te halen. Mbywangi komt

al jaren als activiste op voor de rechten van haar volk, en wil nu de leiders van de goed 400 gemeenschappen van Paraguay bijeenbrengen om oplossingen te zoeken voor de vaak moeilijke levensomstandigheden van de inheemse bevolking.

Marc De Batist Onderzoekt bodem van Baikalmeer

Het oudste, grootste en diepste zoetwatermeer ter wereld is het Russische Baikalmeer, in Siberië. Vorige maand zijn Russische MIR-duikboten (bekend van de beelden die ze maakten van het wrak van de Titanic) begonnen aan wat een unieke expeditie moet worden van de bodem van het Baikalmeer. De Belg Marc De Batist, professor mariene geologie (UGent), is daarbij uitgenodigd als gastwetenschapper. De Batist bestudeert het meer al lang en ontdekte er met zijn team in 2000 het bestaan van moddervulkanen en methaanbronnen. Nu mag hij die aan boord van een MIR-duikboot van nabij gaan observeren, stalen nemen en beeldmateriaal verzamelen. Tijdens de expeditie zal zestig keer gedoken worden naar de bodem van het meer. De duik waaraan de Belgische geoloog deelneemt, is gepland tussen 1 en 3 september.

Carla Bruni Wil beren in de Pyreneeën

In een opmerkelijke brief aan de milieuverenigingen Férus en Pays de l’ours Adet heeft Carla Bruni, de vrouw van de Franse president Nicolas Sarkozy, gepleit voor de herintroductie van bruine beren in de Pyreneeën. Een kwestie die in Frankrijk erg gevoelig ligt, want in 2006 werden al eens – tot woede van de plaatselijke boeren en schaapherders – vijf Sloveense beren in het gebied uitgezet. Bruni is meter van één van hen, Hvala, die vorig jaar nog voor twee jongen zorgde. Haar pleidooi voor bruine beren komt er kort nadat een busje met gehandicapte kinderen tijdens een trip in de Pyreneeën in botsing kwam met een beer. Zonder veel erg, maar het antiberenkamp sprong gretig op het incident. Bruni pleit in haar brief voor een harmonieus samenleven tussen mens en beer, maar de landelijke bevolking vindt haar als stedeling slecht geplaatst om dergelijke uitspraken te doen.

Hammaad Munshi jongste veroordeelde terrorist ooit in VK

‘Iemand die niet deelneemt aan de strijd en niet de intentie heeft te sterven, verkeert in een staat van hypocrisie.’ Dat schreef de Brit Hammaad Munshi uit West Yorkshire op zijn zestiende neer in zijn persoonlijke notities, waarin hij ook bekende dat hij ervan droomde om als martelaar te sterven. Niet lang daarna werd de jongen opgepakt, wegens zijn banden met Aabid Kahn (23), die rekruteerde voor moslimextremistische en terroristische netwerken. De politie vond op Munshi’s computer Al-Qaedapropaganda, ontdekte dat hij urenlang surfte op jihadiwebsites, en dat hij handleidingen had liggen voor het prepareren van napalm, granaten en andere explosieven. Afgelopen week werd Hammaad Munshi, inmiddels achttien, de jongste die ooit in het Verenigd Koninkrijk werd veroordeeld voor het overtreden van de Terrorism Act. Volgens de rechter maakte hij samen met Kahn deel uit van een terreurcel die aanslagen op niet-moslims wou plegen, en beschikte hij over de nodige informatie om de plannen effectief uit te voeren. Hoelang Munshi achter de tralies gaat, weet hij pas in september.

Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content