Willy De Waele Bant de driekleur in Lennik

De Lennikse burgemeester Willy De Waele (Open VLD) is al jaren een van de gezichten van de aanslepende strijd om de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde, en hij acht de tijd rijp voor een nieuw statement. Deze week raakte bekend dat De Waele na de Vlaamse feestdag op 11 juli van alle gemeentelijke gebouwen de Belgische driekleur liet verwijderen, en sindsdien wappert in Lennik alleen nog de Vlaamse leeuw. ‘Welke lading dekt die Belgische vlag nog?’ vraagt de liberaal zich af in De Standaard. ‘We wonen in twee verschillende staten. In Wallonië en Brussel zwaaien ze met de Belgische vlag als het hen uitkomt, maar Nederlands leren, dat gaat niet.’ Hoewel de driekleur aan elk officieel gebouw moet uithangen, maakt De Waele zich sterk dat zijn statement duurt tot de confederatie in ons land een feit is. Volgens hem was de chaos in België nooit eerder zo groot, en hebben we een andere staatsstructuur nodig. ‘De Vlaamse regering kan mij desnoods straffen, maar die vlaggen blijven.’

Gordon Brown Lanceert eigen videokanaal

Het zijn woelige tijden voor de Britse premier Gordon Brown. Hij scoort abominabel slecht in de opiniepeilingen, staat onder druk binnen zijn eigen Labourpartij en er wordt volop over zijn mogelijk aftreden gespeculeerd. En in onpopulaire tijden wil een politicus zich al wel eens aan iets nieuws wagen, in zijn hoop op beterschap. Zo ook Gorden Brown, die via zijn website, www.number10.gov.uk, een eigen televisiekanaal gelanceerd heeft. Op Number10tv kun je video’s van zijn vergaderingen, persconferenties en speeches bekijken, en uw mening geven over de verwezenlijkingen van premier Brown. Volgens de site wordt dit televisiekanaal vanDowning Street ‘het begin van een nieuw tijdperk in politieke communicatie’. Veel waarnemers zien er echter vooral een poging in om Browns ietwat saaie imago op te krikken.

Lorna Page Redt vrienden van het rusthuis

Eigenlijk schrijft ze al haar hele leven verhalen en gedichten, maar pas op haar 90e kwam de Britse Lorna Page ertoe een eerste boek uit te brengen. Het duurde drie jaar tot ze, onder impuls van familie, haar thriller A dangerous weakness wilde opsturen naar een uitgever, maar die zag er meteen brood in. De inmiddels 93-jarige tweevoudige grootmoeder zag in juli haar debuut op de markt komen. De opbrengst van haar boek wil Page op haar eigen manier besteden. Ze verliet haar krappe appartementje en kocht een ruime villa. Niet om alleen in te wonen, de schrijfster wil er graag ook enkele vrienden in onderbrengen die momenteel ‘wegkwijnen’ in bejaardentehuizen. ‘Afschuwelijke plaatsen’ vindt ze dat, en als ook haar tweede boek, waar momenteel hard aan gewerkt wordt, een schot in de roos blijkt, wil ze zo nog meer bejaarde vrienden van de vergetelheid redden.

Alexander D’Hooghe Ontwerpt grootste landwinningsproject ooit

Ons land blijft behoren tot de top in de wereld van de baggeraars. Het hoeft dan ook nauwelijks te verbazen dat ook bij de totstandkoming van het grootste kunstmatige eiland ter wereld, het Saemangeumproject in Zuid-Korea, een Belg mee de lijnen uittekent. Architect Alexander D’Hooghe (35) won immers de competitie voor het ontwerp van de 401 vierkante kilometer grote site. In De Morgen vertelt D’Hooghe dat het immense landwinningsproject in de provincie Jeollabuk-Do aan de Koreaanse westkust in 2011 van start moet kunnen gaan en tientallen jaren kan duren. D’Hooghe is professor architectuur aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Cambridge. Hij tekende het winnende ontwerp samen met zijn collega Nader Tehrani, en voorziet op de site plaats voor een half miljoen mensen, industrie-, landbouw- en natuurgebieden, en een ruimtehaven.

Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content