OPEN VOOR DIALOOG ALFONSO CANO

In een richtlijn die hij uitvaardigde vóór de bevrijding van Ingrid Betancourt, liet Alfonso Cano weten dat hij wil onderhandelen met de regering. De nieuwe leider van de Colombiaanse guerrillabeweging FARC verklaarde in een intern document dat ‘het voorstel van de FARC om de overheid te ontmoeten en over een akkoord te onderhandelen geldig blijft’. Het gebeurt maar zelden dat er boodschappen van de rebellen in de openbaarheid worden gebracht. Sinds Cano in maart het roer overnam van Manuel Marulanda, is het de eerste keer dat hij de buitenwereld in zijn kaarten laat kijken. Ook over Cano zelf is weinig geweten, behalve dat hij eigenlijk Guillermo Leon Saenz heet en in 2000 de illegale Colombiaanse Communistische Partij oprichtte. De westerse geheime diensten gaan ervan uit dat Cano al langer de werkelijke leider was van de FARC. Pas sinds begin dit jaar is de jacht op de man volledig geopend.

WERELDDANS MATT HARDING

Matt Harding, de Amerikaanse wereldreiziger die overal waar hij komt een dansje maakt, heeft in zijn nieuwste filmpje het gezelschap gekregen van dansende medemensen. Veel meer valt er niet te melden, maar op YouTube is de video de voorbije weken uitgegroeid tot een miljoenenhit. Hardings filmpjes blijven immers een glimlach op de lippen toveren, ook al is het concept intussen bekend. ‘Dancing Matt’, werd in 2003 eerder toevallig gelanceerd toen hij danste in een videoboodschap aan zijn naaste verwanten. Breed grijnzend zwaait Harding zijn ellebogen en knieën in de lucht. Een leuk muziekje en de snelle compilatie van schitterende en wereldberoemde achtergronden doen de rest. Sinds een Amerikaans kauwgummerk hem ook begon te sponsoren, kan de pret niet meer op.

ÉÉN JOB MINDER PAUL VAN DEN BOSCH

Topcoach Paul Van Den Bosch heeft zijn werk in het Leuvense sportlab Topsport ABC stopgezet. Tot voor kort gaf hij daar één dag per week trainingsadvies, voornamelijk aan de wielerploegen van Topsport Vlaanderen. Aangezien hij verschillende atleten, onder wie Sven Nys en Luc Van Lierde, blijft begeleiden, zal hij nog vaak opduiken in het centrum waar sporters langskomen voor klimaatkamertrainingen, voedingssupplementen en andere melkzuurtests. Naast die persoonlijke trainingen, blijft Van Den Bosch voltijds lesgeven. Momenteel werkt hij aan een boek voor wielertoeristen, een dagje minder in zijn drukke agenda was daarom meer dan welkom.

JONGSTE VOORZITTER GREET VLAEMINCK

Piepjong is ze niet meer, maar met haar 39 jaar is Greet Vlaeminck wel de jongste voorzitter ooit van een rechtbank van eerste aanleg. Tegelijk wordt ze een van de weinige vrouwen in die functie. Vlaeminck studeerde in 1994 af als licentiate in de rechten en de criminologie aan de Universiteit Gent. In 1997 begon ze na een korte periode in haar thuisstad Dendermonde aan de balie in Veurne. Op 31-jarige leeftijd werd ze daar al benoemd tot rechter. Acht jaar later volgt de benoeming tot voorzitter. Aardig detail is de afkomst van Vlaeminck. De slagersdochter neemt met haar promotie subtiel revanche op advocate Françoise Desguin, de vrouw van Herman De Croo (Open VLD), die zich begin dit jaar in een interview nog zorgen maakte over de elitaire ondergang van de juridische wereld, ‘nu zelfs slagerszonen advocaat kunnen worden’.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content