PAUL MAGNETTE WIL MINISTERS OP DE TREIN

Voor al hun verplaatsingen tot 300 kilometer afstand zouden ministers, kabinetsleden en ambtenaren de trein moeten nemen. Dat vindt toch federaal minister van Klimaat en Energie Paul Magnette (PS). Hij beveelt het zijn collega’s streng aan in een circulaire, maar wil het niet forceren door het te verplichten. Magnette legt de nieuwe regel wel op aan zijn eigen medewerkers, en ook het kabinet van PS-minister Laurette Onkelinx van Volksgezondheid volgt. De Klimaatminister hoopt dat door hun voorbeeld het spontaan de regel wordt onder ministers en ambtenaren om te sporen naar alle verplaatsingen die binnen de tien uur met de trein te bereiken zijn. Hij heeft wel begrip voor een uitzondering voor Buitenlandse Zaken en Defensie, waar veel gereisd moet worden.

SAMIR KUNTAR KOMT VRIJ

Bij het begin van de oorlog in Libanon in de zomer van 2006 ontvoerde de Libanese beweging Hezbollah twee Israëlische soldaten, Ehud Goldwasser en Eldad Regev. Hun families voeren sindsdien een emotionele campagne om ze terug te krijgen. Absolute voorwaarde voor de Hezbollah was daarvoor steevast de vrijlating van de Libanees die al het langst vastzit in Israël: Samir Kuntar. Die kreeg levenslang nadat hij in 1979 bij een raid een meisje van vier, haar vader en een politieman ombracht. Ondanks die zware feiten stemde de Israëlische regering vorige week in met een ruil. Maar omdat naast Kuntar slechts vier andere militanten van Hezbollah door de deal zouden mogen vertrekken, vermoeden waarnemers dat Goldwasser en Regev intussen dood zijn. Hun families blijven echter hopen op een levende terugkeer naar Israël.

MAGDA AELVOET VERKIEST FAMILIEBOVEN B-H-V

Minister van staat Magda Aelvoet (64) neemt voor haar partij Groen! niet langer deel aan de werkgroep die een oplossing moet vinden voor het omstreden kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde. Kamerlid Stefaan Van Hecke vervangt de gewezen minister van Volksgezondheid en Leefmilieu uit de regering-Verhofstadt I voortaan aan de onderhandelingstafel. Aelvoet vertelde Het Laatste Nieuws dat ze de aanslepende B-H-V-discussie verlaat omdat ze pas grootmoeder is geworden van een kleinzoon. Ze had haar in Nederland bevallen dochter beloofd dat ze haar zou bijstaan na de geboorte. De intussen drievoudige oma stopt zelfs meteen volledig met de actieve politiek, om meer tijd vrij te maken voor haar man en familie, en verlaat dus ook de Leuvense gemeenteraad. Magda Aelvoet kwam in 1985 in de Senaat, in 1991 verhuisde ze voor vier jaar naar de Kamer, waarna ze ook nog vier jaar in het Europees Parlement zitting had, tot ze in 1999 minister werd. In 2002 werd ze vervangen in de paars-groene regering door Jef Tavernier, na een rel over wapenleveringen aan Nepal.

SUGAR JACKSON MEEST VERDIENSTELIJKE NIEUWE VLAMING

De N-VA heeft bokser Osei Bonsu ‘Sugar’ Jackson (27) uitgeroepen tot meest verdienstelijke ‘nieuwe Vlaming’ van 2008. Senator Louis Ide reikte hem daarom de tweede ‘Ebbenhouten Spoor’ uit, een knipoog naar de Ebbenhouten Schoen uit het voetbal. Volgens de N-VA is hij een toonbeeld van integratie. ‘In een tijd waarin sporters rolmodellen zijn, heeft hij bovendien een sociale functie’, prees Ide. Sugar Jackson werd geboren in Ghana, maar kwam in 1997 naar Antwerpen. Hij is intussen regerend Europees kampioen in de weltercategorie. Op 26 juli verdedigt Jackson zijn titel tegen de Sloveen Jan Zaveck. Vorig jaar ging de eerste Ebbenhouten Spoor naar Gilbert Nyatanyi, de jurist uit Tanzania die als ‘Gilbeirke’ een memorabele rol speelde in de tv-programma’s Alles Kan Beter en In de Gloria.

Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content