MARIN ALSOP DIRIGEERT IN LA SCALA

Voor het eerst in het 230-jarige bestaan van het wereldvermaarde operahuis La Scala in Milaan mocht een vrouw er woensdag dirigeren. De Amerikaanse Marin Alsop loodste het filharmonisch orkest van La Scala door De wonderbaarlijke mandarijn van Bela Bartok en de negende symfonie van Antonin Dvorak. Alsop is muziekdirecteur bij het Baltimore Symphony, waar ze ook al de eerste vrouw was, en dirigeerde eerder al grote orkesten zoals het New York Philharmonic en het Orchestre de Paris.

La Scala is van oudsher een conservatieve mannenwereld. Van méér vrouwelijke dirigenten is voorlopig geen sprake. Een volledige opera onder de hoede van een vrouw lijkt er al helemaal een utopie.

YI SO-YEON EERSTE ZUID-KOREAAN IN DE RUIMTE

In Zuid-Korea werd donderdag geklonken toen op de basis Baikonur in Kazachstan met succes een Sojoezraket werd gelanceerd voor een vlucht naar het internationale ruimtestation ISS. Aan boord bevindt zich met Yi So-yeon, een 29-jarige bio-ingenieur, de allereerste Zuid-Koreaanse astronaut. Ze is meteen ook de jongste vrouw ooit in de ruimte. Yi reist samen met de kosmonauten Oleg Kononenko en Sergei Volkov, en keert op 19 april terug naar de aarde. Zuid-Korea betaalde de Russen 20 miljoen dollar voor Yi’s deelname aan de ruimtereis. Een competitie waaraan 36.000 landgenoten deelnamen moest uitmaken wie de eerste Zuid-Koreaan in de ruimte zou worden. De gelukkige was eigenlijk de wiskundige Ko San, maar die werd er vorige maand van beschuldigd dat hij zonder toelating materiaal had weggehaald uit het trainingscentrum. Zijn stand-in Yi is daardoor de nationale heldin geworden.

HADIJATOU MANI VERVOLGT REGERING NIGER

De voormalige slavin Hadijatou Mani klaagt de regering van Niger aan omdat die er niet in slaagt de wetten op de slavernij uit te voeren. Mani daagt daarom de leiders van het West-Afrikaanse land voor het Hof van Justitie van ECOWAS, de Economische Gemeenschap van de West-Afrikaanse Staten. Mani werd op haar twaalfde voor 500 dollar verkocht, en werkte jaren als slavin in het huishouden, op het veld en als een van de seksslaafjes van haar meester. De lokale mensenrechtenorganisaties die Mani ondersteunen bij haar aanklacht stellen dat er nog altijd tot 43.000 mensen als slaven leven in Niger, hoewel slavernij er sinds 2003 een misdrijf is waarop tot 30 jaar cel staat. De overheid zegt al het mogelijke te hebben gedaan om het probleem in te dijken, en noemt de cijfers overdreven: mensen uit de onderste kaste zouden vaak als slaven worden meegerekend.

PIERRE LAGRANGE BEST VERDIENENDE BELGISCHE BELEGGER

Volgens het magazine Traders Monthly vergaarde de Belg Pierre Lagrange (44) in het afgelopen jaar een inkomen van circa 478 miljoen euro. Hij bezet daarmee de negende plaats in de ranglijst van de meest verdienende beleggers ter wereld, en staat voor het eerst in de top tien. Lagrange richtte in 1995 samen met Noam Gottesman GLG Partners op, vandaag de grootste hefboomfondsbeheerder van Europa. Zijn exuberante inkomsten in 2007 komen vooral voort uit de beursgang van GLG op de New York Stock Exchange. Het totale vermogen van de in Londen wonende en werkende belegger wordt geschat op meer dan 1 miljard dollar, waardoor hij zich als vierde tot het selecte clubje van Belgische dollarmiljardairs mag rekenen, samen met de Waalse financier Albert Frère, reder Marc Saverys en de genaturaliseerde Kazach Patokh Chodiev.

Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content