Attila de Hun (406-453)

Attila de Hun vraagt Gudrun om zijn vrouw te worden. Schilderij door Wilhelm Ernst Ferdinand Franz Hauschild (1827-1887), bewaard in het kasteel van Neuschwanstein in Duitsland.

DE GESEL GODS

De koning van de Hunnen bedreigt zowel het Oost- als West-Romeinse rijk. Logge legioenen zijn geen partij voor zijn boogschutters op snelle paarden.

“Waar Attila langsrijdt, groeit geen gras meer”, waarschuwt hijzelf. Bedenkt ook zijn eigen bijnaam, “de gesel Gods”.

Vermoordt zijn oudere broer Bleda, een inbreuk op de traditie van tweekoppig leiderschap bij de Hunnen.

Speelt de hoofdrol in het Nibelungenlied en andere middeleeuwse saga’s. Giuseppe Verdi laat Attila zingen in een opera. Anthony Quinn speelt hem in een film.

DIAGNOSE: TOMELOZE WREEDHEID

Zijn coalitie van Euraziatische nomaden heerst over een rijk van de Oeral tot de Oostzee, zijn plundertochten drijven de Germaanse stammen over de Rijn en de Donau. De volksverhuizingen overtreffen de hedendaagse migraties. Steden worden gebrandschat, kloosters uitgemoord, nonnen verkracht. Tijdens zijn laatste strooptocht dwars door onze contreien, neemt hij zelfs Parijs in de tang. De Romeinen en hun Visigothische huurlingen dwingen hem bij Châlons tot een zeldzame aftocht. Bij leven wordt hij nooit geportretteerd. Paus Leo de Grote zet niets op papier na zijn onderhandelingen met hem, de Oost-Romeinse diplomaat Priskos wél. De sober geklede en bedachtzame Attila zet hem gouden en zilveren vaatwerk voor, maar drinkt zelf uit een houten beker. Zijn dood is minder verfijnd. Na een drankorgie bij een zoveelste huwelijk stikt hij in zijn eigen bloed. Zijn Hunnen galopperen terug naar hun steppes of verdwijnen in de etnische smeltkroes van Europa.

Welke duivels of heksen evenaren Attüa? Het bloed van hen allemaal vloeit door zijn aderen.u0022 DRACULA, geciteerd door zijn ‘biograaf’ BRAM STOKER in 1897, over ATTILA DE HUN

Partner Content