Vanaf deze week worden ook Belgen met een onderliggende aandoening uitgenodigd om gevaccineerd te worden. Onder hen een niet zo eenvoudig op te sporen categorie: mensen met een body mass index (BMI) van 30 of meer.

Ziekenfondsen hebben de patiënten die specifieke medicatie nemen of een behandeling hebben ondergaan die verband houdt met obesitas, al kunnen opsporen. Tienduizenden andere Belgen zouden de huisartsen ondertussen moeten hebben aangemeld. ‘Alleen volgen de meeste huisartsen het gewicht van hun patiënten wel op, maar is het veel minder gebruikelijk om hun lengte te meten. Daardoor ontbreekt het BMI vaak in het globaal medisch dossier’, zegt Marc Moens van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten. Bovendien heeft 30 procent van de Vlamingen vandaag geen vaste huisarts.

‘Huisartsen vrezen dan ook dat ze de komende dagen en weken zullen worden overspoeld met vragen van mensen die zelf hun BMI hebben berekend’, zegt Moens. ‘Wat denkt u dat er zal gebeuren als iemand belt met de boodschap dat hij een BMI van 35 heeft? Dan zal de huisarts zijn patiënt in veel gevallen op zijn woord moeten geloven, want tijd om dat te verifiëren heeft hij niet in deze razend drukke periode. Zo dreigt er natuurlijk een grote willekeur te ontstaan.’

Lees meer op Knack.be/obesitas

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content