Israël bestookt de hele week Palestijnse doelwitten als vergelding voor de zelfmoordaanslagen tijdens het weekend van 1 en 2 december, waarbij minstens 27 Israëli’s omkwamen en meer dan 180 gewonden vielen. …

Israël bestookt de hele week Palestijnse doelwitten als vergelding voor de zelfmoordaanslagen tijdens het weekend van 1 en 2 december, waarbij minstens 27 Israëli’s omkwamen en meer dan 180 gewonden vielen. De Israëlische regering wil de Palestijnse president Yasser Arafat op die manier dwingen de verantwoordelijken voor de aanslagen te arresteren, net als een reeks aanhangers van de extremistische groeperingen Hamas en Jihad, samen met andere vermoedelijke terroristen. De Israëlische premier Ariel Sharon geeft Arafat de schuld voor de ontsporing van het geweld (foto: vernield hoofdkwartier van Arafat in Gaza). In zijn ogen is hij het grootste obstakel voor vrede en stabiliteit in de regio.

Dinsdag brandmerkt de Israëlische regering de Palestijnse Autoriteit als een organisatie die terrorisme ondersteunt en bestempelt ze twee Palestijnse organisaties, waaronder de Force 17, de persoonlijke wacht van Arafat, als terreurorganisaties. Die verklaring leidt tot een kleine regeringscrisis, waarbij de Arbeiderspartij van minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres er even mee dreigt de regeringscoalitie te verlaten.

Woensdagnacht raken de Palestijnen onderling slaags. Tweeduizend Hamas-aanhangers komen op straat om te protesteren tegen het huisarrest dat Arafat oplegde aan sjeik Ahmed Yassin, de oprichter en spiritueel leider van Hamas. Het komt tot gevechten met de Palestijnse politie, waarbij één Hamas-activist omkomt. Vrijdag hervatten de Israëli’s hun aanvallen op Palestijnse doelwitten omdat ze de ingrepen van Arafat tot dusver onvoldoende vinden, hoewel hij bijna tweehonderd personen liet arresteren.

Zaterdag ontmoet Israëlisch minister van Defensie Ben Eliezer een adviseur van Arafat om de kritieke toestand te bespreken. De Amerikaanse onderhandelaar Anthony Zinni geeft beide partijen zondag nog 48 uur de tijd om een staakt-het-vuren te bereiken, anders beëindigt hij zijn bemiddeling in het conflict. Vier Palestijnse groeperingen, waaronder Hamas en Jihad, stellen een week van wapenstilte voor als Israël de aanvallen stopt. Israël wuift het voorstel weg en ook een aantal andere Palestijnse organisaties weigeren hun medewerking.

( Zie ook pag. 88)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content