Halfvergeten antibiotica kunnen helpen in de strijd tegen melanomen.

Bepaalde antibiotica blijken verrassend genoeg een gunstig effect te hebben op de behandeling van melanomen, een vorm van huidkanker. Dat melden kankeronderzoeker Eleonora Leucci (KU Leuven) en haar collega’s in The Journal of Experimental Medicine. De antibiotica vallen de energiefabriekjes (de mitochondriën) van kankercellen aan.

Sommige kankercellen proberen aan chemotherapie of een andere behandeling te ontsnappen door zich tijdelijk te verbergen voor het afweersysteem. Ze stoppen dan met zich te vermenigvuldigen. Maar om de behandeling te overleven, moeten hun energiefabriekjes blijven draaien. Mitochondriën stammen af van bacteriën die ooit in cellen terechtkwamen, waardoor ze gevoelig zijn voor antibiotica. Dat inzicht mondde uit in de nieuwe aanpak. Die is vooral heel belangrijk om tijd te winnen, zodat andere therapieën kunnen aanslaan om de kanker uit te schakelen.

De onderzoekers gebruikten antibiotica die nog maar zelden tegen infecties worden ingezet omdat bacteriën er weerstand tegen ontwikkeld hebben. In de kankercontext is dat minder een probleem. De methode moet wel nog uitgebreid op patiënten worden getest om haar doeltreffendheid te bewijzen.

Kankeronderzoeker Ilse Rooman (VUB) en haar collega’s beschrijven in het vakblad Gut de ontdekking van cellen in de pancreas van gezonde mensen, die sterk lijken op de agressiefste pancreaskankercellen. De cellen zijn zeldzaam, maar studie ervan zou meer inzicht bieden in de ontwikkeling van de dodelijke kanker – de meeste patiënten overlijden minder dan vijf jaar na de diagnose. Mogelijk vormen de cellen de basis voor de kwalijke gezwellen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content