Anna van Rusland (1693-1740)

Een staatsieportret van haar kroning in 1730 door de Franse hofschilder Louis Caravaque. Het portret van de dan 37-jarige tsarina is vleiend, maar toch vallen haar brede kaak en grote kin op.

TSARINA VAN BOERTIGE LUIM

De tweede dochter van Ivan V, de zwakzinnige oudere broer en co-tsaar van Peter de Grote, is ziekelijk kwaadaardig geboren. Als tsarina gelooft ze in terreur: ze laat van vermoedelijk 20.000 ‘verraders’ de neus afsnijden; haar zinloze oorlogen ruïneren de boeren.

Wordt tsarina in 1730 na turbulente hofintriges.

Haar bewind, uitgestippeld door Duitse adviseurs, is doorgaans bedachtzaam. Maar de perverse wreedheden waarin ze zich verlustigt, overschaduwen alles.

DIAGNOSE: PERVERS WREED

Anna is als kind koppig en gemeen. Ze houdt van boertige grappen, vaak ten koste van mindervalide dienaren in Sint-Petersburg. Ze is dol op jagen en wanneer het weer daarvoor te slecht is, schiet ze vanuit de paleisramen op de vogels in haar park. Haar lompe uiterlijk zit haar niet mee. Enkele weken na hun huwelijk drinkt haar echtgenoot, hertog Frederik Willem Kettler, zich steendood. Er staan geen gelijkwaardige partners in de rij, dus houdt ze het noodgedwongen bij betaalde relaties met vooral Duitse hovelingen. De hoge adel vernedert ze ten voordele van haar Duitse toyboys. Een voorbeeld: omdat hij wél een gelukkig liefdeshuwelijk achter de rug heeft, degradeert ze een bejaarde prins tot hofnar en tot een nieuw huwelijk met een Kalmoekse kamermeid. Het paar wordt in putje winter opgesloten in een ‘paleis’ van metersdik ijs. De tsarina beveelt dat ze zich op de ijsbedden aan elkaar moeten verwarmen tijdens hun huwelijkse verplichtingen. Ze sterft aan een grote niersteen. Haar Duitse ‘adviseurs’ worden snel wandelen gestuurd.

Haar portretten bewijzen dat haar kaken en kin gelijken op een varkenshesp.u0022 De Engelse historicus TOMAS CARLYLE over ANNA VAN RUSLAND

Partner Content