ANN DE PAEPE

© illustratie KARL

is rector van de UGent. Aan het begin van volgend academiejaar neemt zij afscheid, maar hoe is ze als mens? Om deze twintig vragen te beantwoorden, had ze 11 minuten en 56 seconden nodig.

Welk nieuws heeft u recent bang of boos gemaakt?

De verkiezing van Donald Trump maakt mij nog altijd heel bezorgd. Hij gebruikt een agressieve toon die absoluut niet de mijne is. Ook de brexit was een stap terug in de tijd. Daarom ben ik ook zo tevreden met het positieve signaal dat de Nederlandse kiezers vorige week hebben gegeven.

Waarover zullen we ons over 50 jaar schamen?

De vluchtelingencrisis. Veel landen hebben een gebrek aan solidariteit getoond. We hebben mensonterende taferelen gezien waar niemand trots op kan zijn.

Hebt u een concreet idee of voorstel om de wereld te verbeteren?

Een citaat van de schrijfster Gloria Steinem is mij bijgebleven: ‘The less polarized gender roles are, the more peaceful societies are.’ Hoe groter de gelijkheid tussen man en vrouw, hoe vreedzamer een samenleving is.

Bidt u weleens? Tot wie?

Ja. Ik ben gelovig. Ik put daar kracht uit, maar het is ook een moment waarop ik mijn normen en waarden aftoets aan mijn manier van leven.

Wat is uw grootste prestatie?

De geweldige band die ik met mijn dochter heb, is het meest waardevolle in mijn leven. Maar dat ik twintig jaar lang het Centrum Medische Genetica heb geleid en als eerste vrouw rector werd van de UGent, maakt mij ook best trots.

Wat is uw grootste mislukking?

Ik had aan de universiteit graag een aantal zaken sneller zien veranderen. Maar misschien was ik ook iets te ambitieus. (lacht)

Hebt u al eens overwogen te emigreren? Wanneer? Waarnaartoe?

Ik heb anderhalf jaar in Londen gewoond, maar momenteel zit ik goed in België.

Aan welk voorwerp bent u het meest gehecht?

Een foto van mijn man en mijn dochter. Mijn man is vorige zomer overleden, en mijn dochter doet postdoctoraal onderzoek in de Verenigde Staten. Maar zo zijn ze toch altijd bij mij.

Hebt u ooit geldproblemen gehad?

In Londen had ik maar een kleine onderzoekbeurs en moest ik tellen om rond te komen.

Wat is het ergste wat u over uzelf op sociale media hebt gelezen?

Ik kan me niet echt iets herinneren.

Praat u weleens tegen uw huisdier?

Ik heb geen huisdieren.

Hebt u ooit iets gedaan dat uw kinderen niet zouden mogen doen?

Nee.

Welk kunstwerk – boek, film, muziek, schilderij… – heeft u het meest geraakt of gevormd?

Naar klassieke werken als het eerste pianoconcert van Tsjaikovski en De nieuwe wereld van Dvorak kan ik blijven luisteren. Daarnaast vond ik Out of Africa een geweldige film die ik vaak heb gezien: prachtige natuurbeelden, mooi verhaal en even mooie muziek. La vita è bella, over een vader die zijn zoontje in een concentratiekamp beschermt, vond ik ook aangrijpend.

Over welk onderwerp zou u meer willen weten?

Onze geschiedenis, economie, recht… Ik ben erg leergierig.

Wat is de schuld van de media?

Media focussen te vaak op sensationele details waardoor ze de grond van de zaak uit het oog verliezen. Doordat ze liefst zo snel mogelijk berichten, wordt het nieuws ook oppervlakkig gebracht en feiten slecht gecheckt.

Zou u ooit overwegen een vluchteling in huis te nemen? In welke omstandigheden?

Ik sta zeker open om iemand die tijdelijk in nood is op te vangen. Om langere tijd met iemand die ik niet ken samen te wonen, ben ik te veel gehecht aan mijn vrijheid.

Wat vindt u het moeilijkste aan de liefde?

De persoon die je graag ziet, moet je ook nemen zoals hij is.

Hoe lang is het geleden dat u uw ouders hebt gezien?

Mijn ouders zijn allebei overleden.

Doet u iets bijzonders voor uw gezondheid?

Ik ga elke week zwemmen.

Wat hebt u geleerd in het leven?

Er gaat niets boven vriendschap en liefde. De echte rijkdom ligt daar, en daar kan geen enkele professionele carrière tegenop.

Door PETER CASTEELS, illustratie KARL

‘Ik had aan de universiteit graag een aantal zaken sneller zien veranderen.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content