Het flexibiliseringsdecreet van 2004 heeft studeren in het hoger onderwijs grondig veranderd.

Knack zet de belangrijkste nieuwigheden op een rijtje.

Creditsysteem

Het creditsysteem, dat denkt in studie-punten en niet in jaren, is de belangrijkste realisatie van het flexibiliseringsdecreet. Eén academiejaar telt nu 60 studiepunten, waarbij één studiepunt gelijk is aan 25 à 30 uren studiebelasting, zoals lessen volgen en taken maken. Slaag je voor een vak, dan krijg je een creditbewijs dat het aantal studiepunten uitdrukt in ECTS (van European Credit Transfer System). Zo worden de punten die je eventueel in het buitenland hebt behaald gemakkelijker omgezet naar de Vlaamse context en omgekeerd.

Contracten

Daarnaast voerde het decreet het diploma-, credit- en examencontract in. Als je je als reguliere student voor een volledige opleiding inschrijft, dan ga je een diplomacontract aan. Met een creditcontract volg je niet alle vakken, maar wil je een creditbewijs behalen voor een of meerdere opleidingsonderdelen. Met het examen-contract schrijf je je in voor een of meerdere vakken of voor de hele opleiding, maar volg je de lessen niet. Je legt dan alleen examen(s) af.

Vrijstelling

Studenten kunnen vrijstellingen krijgen via eerder verworven kwalificaties (EVK) en competenties (EVC). Bij een EVK heb je een studiebewijs nodig dat aantoont dat je een vak succesvol hebt afgelegd. Bij een EVC heb je dat niet nodig, want de competentie werd in het werkveld ontwikkeld.

Bachelor of master

Het flexibiliseringsdecreet maakte ook een einde aan het tijdperk van graduaten en licentiaten. Nu reiken alle Vlaamse universiteiten en hogescholen bachelor- en masterdiploma’s uit. Een bachelor behaal je na minstens drie academiejaren. Nadien kun je na een of twee jaar nog een master halen.

Leerkrediet

Vorig jaar voerde de Vlaamse overheid het leerkrediet in om studenten te helpen een doordachte studiekeuze te maken. Wie zich in het Vlaamse hoger onderwijs inschrijft, krijgt een virtueel rugzakje met daarin 140 studiepunten. Per vak waarvoor je bent ingeschreven, verdwijnen er studiepunten uit je rugzakje. Als je slaagt voor een vak, krijg je die terug. Slaag je niet of word je gedelibereerd, dan ben je ze kwijt. Zit je zonder leerkrediet, dan mag een onderwijs-instelling je inschrijving weigeren of dubbel inschrijvingsgeld vragen.

Om de overgang van secundair naar hoger onderwijs vlotter te laten verlopen, krijgen de starters evenwel een bonus. De eerste verworven studiepunten krijgen ze op het einde van het academiejaar dubbel terug.

Meer info: ond.vlaanderen.be/hogeronderwijs

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content