De islamisten doen hun voordeel met de invoering van meer democratie.

In alle haast worden de doorzichtige stembussen naar binnen gedragen. Het is halfacht ’s avonds in Medinit Nasr, een grote stadswijk in Caïro. De rechters tellen de biljetten en vinken de voorkeur van de kiezer op een totaallijst af. Alles is zichtbaar. Beschuldigingen van verkiezingsfraude zijn niet aan de orde. Nog niet.

Een rondgang langs de tafeltjes laat er weinig twijfel over bestaan. De twee kandidaten van de Moslim Broederschap – officieel nemen ze deel als onafhankelijke kandidaten aangezien de Moslim Broederschap nog steeds verboden is – hebben in dit kiesdistrict gewonnen. Een van de twee is overigens de enige vrouwelijke kandidaat van de islamisten, Makarim Al Deiri. Maar wanneer de totaallijsten van de stembuslocaties bij de hoofdrechter zijn afgegeven, is het afgelopen met de transparantie. Iedereen moet de kamer uit.

Even na twee uur ’s nachts komt de rechter met de verbijsterende uitslag naar buiten. Makarim heeft verloren van haar rivaal van de regeringspartij. ‘Zo wordt dat hier geregeld. We krijgen net zoveel zetels als de regeringspartij dat toelaat’, zegt de teleurgestelde campagnemanager van Makarim. ‘We genieten meer vrijheid dan ooit, maar ons succes gaat ze te ver.’

Onder druk van vooral de Verenigde Staten besloot president Hosni Mubarak eerder dit jaar om democratische hervormingen door te voeren. Maar vrije parlementsverkiezingen in Egypte werken vooral in het voordeel van de islamisten, zo blijkt nu. De Moslim Broederschap vormt een serieuze bedreiging voor de regerende Nationaal Democratische Partij. Reden voor de autoriteiten om de teugels weer aan te trekken. Aan de vooravond van de tweede fase van de parlementsverkiezingen arresteerde de politie zaterdag honderden Moslim Broeders.

In de eerste stembusgang, onder meer in Caïro, wist de Moslim Broederschap vorige week maar liefst 34 van de 164 zetels te winnen. De regeringspartij behaalde weliswaar 112 zetels, maar de islamisten hebben hun vertegenwoordiging in het parlement ten opzichte van vijf jaar geleden nu al verdubbeld. In de volgende twee rondes deze en volgende week worden er nog eens 280 zetels verdeeld.

Het is een opvallend resultaat voor een organisatie die sinds 1954 officieel verboden is. De ‘onafhankelijke’ kandidaten maken immers geen geheim van hun affiliatie. ‘ Islam il hal’(‘islam is de oplossing’) is de slogan die hun aanhang bij de stemlokalen scandeert.

De Moslim Broederschap werd in 1928 opgericht als verzetsbeweging tegen de Britse koloniale macht. Ze groeide uit tot de belangrijkste inspiratiebron voor islamitische verzetsbewegingen over de hele wereld, zoals de Palestijnse militante organisatie Hamas. De voorbije jaren concentreerde de Broederschap zich op charitatieve projecten zoals het bouwen van scholen en moskeeën, het opvangen van daklozen en opzetten van gaarkeukens.

De beweging roept op tot een ethisch reveil. ‘Egypte wordt vanzelf beter als iedereen zich aan de gedragsregels van de islam houdt’, zegt de campagneleider. Concrete oplossingen worden niet geboden voor de kwakkelende economie en de werkloosheid. ‘Dat is ook niet nodig, want islam is de oplossing’, zegt een 22-jarige medewerker van het campagneteam. ‘De mensen beginnen dat steeds meer in te zien.’

Alexander Weissink

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content