Han Renard

Nu aanpappen met LDD is mislukt, gaat Vlaams Belangvoorzitter Bruno Valkeniers frontaal in de aanval tegen LDD-kopman Jean-Marie Dedecker.

‘Ik maak me echt niet ongerust’, zegt Vlaams Belangvoorzitter Bruno Valkeniers, terwijl hij daar misschien wel reden toe heeft. Volgens de peiling die De Standaard en de VRT vorig weekend publiceerden, zou het Vlaams Belang (VB) nog maar 14 procent van de stemmen overhouden – vijf procent minder dan bij de federale verkiezingen van 2007. Lijst Dedecker is de hoofdschuldige, want die zou een kwart van de VB-stemmen inpikken. Voorzitter Jean-Marie Dedecker is voor VB-kiezers de op een na populairste politicus, na VB-kopstuk Filip Dewinter. De naam van partijvoorzitter Valkeniers komt dan weer niet voor in de politieke top vijf van de VB-kiezers, maar dat deert hem niet. ‘Ik ben de spelverdeler in de partij’, zegt hij.

Voor Valkeniers is de peiling ook niet meer dan ‘een virtuele momentopname’, hoewel hij niet kan ontkennen dat zijn partij in een dalende lijn zit. ‘Maar kiezersonderzoek dat rond de jaarwisseling in Knack is gepubliceerd, gaf aan dat LDD weliswaar een stemmenpotentieel heeft van 20 procent, maar het VB een potentieel van 30 procent’, aldus de veelgeplaagde Valkeniers. ‘Bovendien volgt de echte peiling pas over acht maanden, en ik geloof dat de bevolking in Vlaanderen tegen die tijd wel zal beseffen dat het VB meer dan ooit nodig is.’

Valkeniers hekelt ook de manier waarop ‘LDD gekoesterd wordt door het Belgische establishment om het VB eronder te krijgen’. Ongelimiteerde media-aandacht is vandaag Dedeckers deel, snuift de voorzitter. ‘Dedecker doet zich graag voor als een anti-establishmentpoliticus, maar dat is onzin. Twee jaar geleden wilde die man nog voorzitter worden van de Open VLD, en een heleboel maatregelen waartegen hij nu tekeergaat, heeft hij als lid van de Open VLD destijds zelf mee goedgekeurd. Het VB is de enig echte anti-establishment partij. Men heeft geprobeerd ons te nekken met processen en het cordon sanitaire, en nu dat niet gelukt is, probeert men het met Jean-Marie Dedecker’, aldus Valkeniers.

Nadat Valkeniers eerder een blauwtje had opgelopen toen hij Dedecker tot een kartel met zijn partij probeerde te bewegen, heeft hij nu de aanval ingezet. Kamerlid Gerolf Annemans van Vlaams Belang tapte zondag op zijn website uit hetzelfde vaatje: ‘Wij worden door de krachten van het Belgische regime hartsgrondig en tot in de dood toe gehaat’, schrijft een verhitte Annemans, ‘omdat zij weten dat wij niet manipuleerbaar zijn. Wat een contrast met Dedecker die deze ochtend van ATV naar VRT, van de ene tv-studio naar de andere mocht rijden om er ongestoord tegenover poeslieve journalisten zijn weinigzeggende en weinig diepgravende waarheden te debiteren.’ Als het even minder gaat, valt het VB blijkbaar graag terug in zijn vertrouwde slachtofferrol.

Han Renard

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content