‘Alleen kunnen stemmen waar je woont: dat zou logisch zijn’

De dubbele nationaliteit afschaffen is complexer dan je zou denken, zegt professor sociologie Dirk Jacobs (ULB), omdat alle landen wereldwijd akkoord moeten gaan. ‘Maar België zou soms wel wat meer druk op andere landen mogen uitoefenen.’

Is een dubbele nationaliteit geen rem op iemands integratie? Zou het niet logischer zijn dat wie hier geboren is maar één nationaliteit zou hebben?

Erik Crombez,

Zandhoven

Dirk Jacobs: Zo eenvoudig is het helaas niet. De dubbele nationaliteit is het gevolg van de onverenigbare wetgeving in verschillende landen. Daardoor ontstaat een ingewikkelde puzzel. Marokkaanse staatsburgers kunnen hun nationaliteit bijvoorbeeld nooit verliezen. Als de Belgische overheid zou verwachten dat wie Belg wil worden afstand neemt van elke andere nationaliteit, dan zouden mensen van Marokkaanse origine nooit in aanmerking komen. Veel Belgen van Marokkaanse origine willen niets liever dan alleen Belg te zijn. Zij reizen bijvoorbeeld ook met hun Belgische paspoort naar Marokko. De grensautoriteiten doen daar weleens moeilijk over. Het getuigt van moed dat die Marokkaanse Belgen dan toch doorzetten.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken heeft een oorlog tussen Turkije en West-Europa aangekondigd; Turkse Belgen met een dubbele nationaliteit kunnen opgeroepen worden om voor Turkije te vechten. Werkt een dubbele nationaliteit tegenstrijdige belangen niet in de hand?

Jan Lagasse,

Knokke-Heist

Jacobs: Tot nader orde zijn België en Turkije NAVO-leden en dus bondgenoten. Dat er een oorlog zou komen, lijkt me onwaarschijnlijk. Het klopt wel dat Belgische mannen die ook de Turkse nationaliteit hebben, in Turkije dienstplichtig zijn. Weigeren ze die plicht te vervullen, dan kunnen ze niet meer naar Turkije reizen: ze kunnen er opgepakt worden als deserteurs. Turken die in het buitenland wonen, kunnen hun dienstplicht wel afkopen. De meesten doen dat ook.

Het zou een goede zaak zijn als de Belgische overheid meer druk op de Turkse zou uitoefenen. Ze zou erop kunnen aandringen – of ze zou kunnen afdwingen – dat staatsburgers van beide landen die in België verblijven geen militaire dienst moeten vervullen of afkopen in Turkije.

Zou het geen oplossing zijn om een ‘Europese’ nationaliteit in te voeren voor iedereen binnen de EU met daarbij een ‘subnationaliteit’ per land?

André Vansteenbrugge, Oudenaarde

Jacobs: Het Europese burgerschap kennen we al: dat gaat automatisch gepaard met de nationaliteit van een lidstaat. Wat het concreet inhoudt? Dat je in andere lidstaten op dezelfde voet als staatsburger behandeld moet worden, dat je er gemeentelijk stemrecht hebt en aan de Europese Parlementsverkiezingen mag deelnemen, en dat je buiten de EU bescherming kunt zoeken in een ambassade of consulaat van een andere lidstaat.

Zou het niet wenselijk zijn om mensen met een dubbele nationaliteit die in één land een politieke functie ambiëren officieel en openbaar te laten verklaren dat zij die functie alleen ten dienste van dat land zullen vervullen?

Erik Vanden Abeele,

Sint-Lambrechts-Woluwe

Jacobs: Alle gezagsdragers, verkozenen en ook ambtenaren moeten nu al zo’n eed afleggen. Door getrouwheid aan de koning, de grondwet en de wetten van het Belgische volk te zweren, of door te zweren dat ze de verplichtingen van hun ambt trouw zullen nakomen.

VOLGENDE WEEK

Moet elke school haar vrije dagen kunnen kiezen? Stel uw vraag aan Lieven Boeve, topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

Mail uw vragen naar mijnvraag@knack.be en maak kans op een boekenbon van Standaard Boekhandel ter waarde van 20 euro.

Door STEFANIE VAN DEN BROECK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content