‘Alle ingrediënten voor een derde intifada zijn er’

Gewezen chef van de Israëlische Staatsveiligheid Yuval Diskin acht alleen de landen uit de regio in staat om een einde maken aan het conflict tussen Joden en Palestijnen.

Dreigt de oorlog in Gaza uit te groeien tot een totale Palestijnse volksopstand?

YUVAL DISKIN: Als je mensen elke hoop op verbetering van hun situatie ontneemt, radicaliseren ze. Gaza is daar het beste voorbeeld van. Niemand kan zo’n derde intifada voorzien, maar alle ingrediënten voor een grote knal zijn aanwezig.

Drie van uw zonen zijn soldaat in het Israëlische leger. Vreest u voor hen?

DISKIN: En een vierde is reservist! Ik ben een bezorgde vader. Het hoort er nu eenmaal bij. Ik heb mijn land verdedigd, zij doen dat nu ook. Hoewel je echte veiligheid alleen met vrede kunt bereiken.

De laatste grote vredesonderhandelingen zijn kort geleden afgesprongen.

DISKIN: Dat kan niemand verwonderen. Het probleem is dat er geen sterke persoonlijkheden meer zijn, zoals Yasser Arafat en Yitzhak Rabin. Zij wisten dat ze een prijs zouden betalen, maar zetten zich toch in voor onderhandelingen. Het is moeilijk om met de huidige Palestijnse president Mahmoud Abbas vrede te sluiten. Ik ken Abbas goed: hij is een goed man, hij is tegen terreur, maar hij is geen echte leider. En de Israëlische premier Benjamin Netanyahu is dat evenmin. Bovendien vertrouwen die twee elkaar niet.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zou ook willen bemiddelen.

DISKIN: Ja, maar zijn initiatief is een grap. De enige weg uit dit conflict is een regionaal akkoord tussen Israël, de Palestijnen, de Jordaniërs en de Egyptenaren. Ook de steun van landen als Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Turkije is noodzakelijk.

U waarschuwt dat de Joodse kolonisatie op de Westelijke Jordaanoever onomkeerbaar is geworden, en er daardoor geen Palestijnse staat meer kan ontstaan.

DISKIN: Het aantal kolonisten blijft stijgen, en de huidige regering heeft meer gebouwd dan alle vorige. We komen dicht bij het moment dat een oplossing voor de kolonisatie zelfs logistiek niet meer haalbaar is.

Kan het hele conflict überhaupt nog worden opgelost?

DISKIN: We moeten stap voor stap gaan. De Palestijnen moeten zich engageren om Israël te erkennen, het geweld af te zweren en de bestaande akkoorden uit te voeren. En Israël moet alle kolonisatie buiten de grote nederzettingen stopzetten, en wel meteen.

Voelt u zich met uw gematigde visie vaak niet eenzaam?

DISKIN: Zowel bij de veiligheidsdiensten als bij het leger zijn er nog mensen die denken zoals ik. Maar binnen een jaar of vijf zullen we echt eenzaam zijn, want het aantal radicalen in de politiek en het leger groeit onophoudelijk.

© Der Spiegel

‘Israël moet meteen alle kolonisatie buiten de grote nederzettingen stopzetten.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content