Han Renard

In tegenstelling tot in Vlaanderen zijn in Wallonië de werkloosheidsuitkeringen een brandend verkiezingsthema.

Les femmes mal aimées, mais bien baisées!. Vrouwen, niet geliefd, maar goed genaaid! Met die frivole titel stuurde de Waalse socialistische vakbond FGTB op Valentijnsdag een persbericht de wereld in. De inhoud van het bericht was nochtans ernstig. De geplande hervorming van de zogenaamde inschakelingsuitkeringen – de vroegere wachtuitkeringen die worden toegekend aan wie na zijn studies of school niet aan werk raakt – zal vrouwen harder treffen dan mannen. Een fraai staaltje van discriminatie, en dat voor een vrouwelijke minister van Werk, Monica De Coninck, die beweert de gelijkheid tussen man en vrouw hoog in het vaandel te voeren, klonk het bij de Waalse vakbond. Volgens de berekeningen van de FGTB zullen door de nieuwe maatregel op 1 januari 2015 meer dan 55.000 mensen hun uitkering verliezen, van wie 64 procent vrouwen.

De PS keurde de maatregel in de federale regering mee goed, maar zit er intussen zwaar mee in de maag. In tegenstelling tot in Vlaanderen zijn de werkloosheid en de hervormingen in de werkloosheidsuitkeringen in Wallonië brandende thema’s in de verkiezingscampagne. De vrouwen de crisis doen betalen? Van grote liefde voor vrouwen kan deze door de PS geleide regering niet worden verdacht, vinden de tegenstanders.

De liefde in al haar manifestaties valt dan weer wél te bewonderen op het Festival International du Film d’Amour de Mons, dat vorige week van start ging en dat dit jaar zijn dertigste editie viert. Voor die gelegenheid rakelde de RTBF archiefbeelden op uit 1984. Een jong gemeenteraadslid spreekt een tikkeltje zenuwachtig de camera’s toe en vertelt dat de eerste editie van het filmfestival in Bergen een mix van zeven commerciële en zeven arthousefilms bevat, stuk voor stuk films die geheel aan de liefde zijn gewijd. Elio Di Rupo, nog zonder strikje maar wel in een opvallend crèmekleurig pak, wist toen al hoe hij de aandacht naar zich toe moest trekken.

Veel aandacht en waarschijnlijk meer dan hem lief is, kreeg de premier dit weekend voor zijn ontblote rug in de trailer van een nieuwe reeks op Vier. Een en ander werd op de Franstalige televisie het voorwerp van verhitte debatten. Veel ophef om niets zo lijkt het, maar algemeen boegeroep was zijn deel. Topadvocaat Xavier Magnée, in Vlaanderen bekend als de gewezen raadsheer van Marc Dutroux, vroeg zich in een paneldiscussie af welk kledingstuk Di Rupo de volgende keer zal uittrekken om de kiezer te verleiden.

Han Renard

Op 1 januari 2015 zullen meer dan 55.000 mensen, van wie 64 procent vrouwen, hun uitkering verliezen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content